2018D57333

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2018

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van uw Kamer heeft de petitie «Start Onderzoek Bacteriofagen» van de TROIKA Foundation ontvangen. U vraagt mijn reactie op hun brief. Ook tijdens de behandeling van de VWS begroting 2019 ben ik bevraagd over bacteriofagen in relatie tot onderzoek.

Uit het rapport van het RIVM (Bacteriofagen: nog onvoldoende kennis over behandeling infecties bij mensen, 2018), waar de TROIKA foundation terecht naar verwijst, blijkt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om te bepalen of bacteriofagen daadwerkelijk effectief en veilig zijn bij de behandeling van infecties. Ik ben het er daarom mee eens dat meer onderzoek nodig is naar de toepassing van bacteriofagen bij infecties. Bacteriofagen zouden één van de mogelijke oplossingen kunnen zijn voor het probleem van antibioticaresistentie. Voor de financiering van dergelijk onderzoek zijn diverse onderzoeksfondsen beschikbaar gesteld. Zowel vanuit Nederlandse onderzoeksgelden, als Europese of andere internationale fondsen.

Ik vind het belangrijk dat antibioticaresistentie wordt aangepakt. Ook op het gebied van nieuwe antibiotica behandelingen. Daarom heb ik het Netherlands Antibiotics Development Platform (NADP) in 2017 opgericht om onderzoek naar antibiotica en alternatieve therapieën te versnellen. Hiertoe brengt het NADP onderzoeksinstituten en betrokken bedrijven bijeen, en geeft gerichte adviezen over het onderzoekstraject. Ik heb het NADP gevraagd om te bezien hoe Nederlandse onderzoekers, die interesse hebben in onderzoek naar bacteriofagen, geholpen kunnen worden bij het vinden van geschikte subsidiebronnen.

De meeste beschikbare middelen zijn afkomstig van internationale organisaties, zoals Horizon 2020 en het Innovative Medicines Initiative (IMI) van de EU, Wellcome Trust in de UK, en CARB-X (Combating Antibiotic Resistant Bacteria Biopharmaceutical Accelerator) in de Verenigde Staten.

Kortom, er is in Nederland, maar ook daarbuiten geld beschikbaar voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van antibiotica. Onderzoek naar bacteriofagen kan hier onderdeel van zijn. Ik kies er niet voor een onderzoeksfonds alleen gericht op onderzoek naar bacteriofagen op te zetten.

Tot slotte wil ik wel benadrukken dat antibioticaresistentie mijn aandacht heeft en houdt. Zoals ik al eerder heb aangegeven, zal ik daarom ook samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het voorjaar van 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie organiseren over de strijd tegen antibioticaresistentie. Het doel van deze conferentie is onder andere om terug te kijken op de resultaten van de afgelopen jaren op het gebied van antibioticaresistentie en om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. De zogenaamde One-Health aanpak, waarin de samenwerking tussen gezondheidszorg en de veterinaire sector bij het zorgvuldig gebruik van antibiotica centraal staat, blijft hierbij het uitgangspunt.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven