C Parlementair Onderzoek Privatisering / Verzelfstandiging Overheidsdiensten

F BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister-President, Minister van Algemene Zaken

Den Haag, 23 november 2012

Hierbij bied ik u een exemplaar van het rapport «Verbinding verbroken?, Onderzoek naar de parlementaire besluitvorming over de privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten», aan. Het rapport is opgesteld door de Parlementaire Onderzoekscommissie Privatisering/Verzelf-standiging Overheidsdiensten. Deze onderzoekcommissie is op 4 oktober 2011 door de Eerste Kamer ingesteld voor het verrichten van wetgevingsonderzoek naar het Nederlandse privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het rapport bevat onder meer aanbevelingen voor verbetering van de voorbereiding van beleid en toekomstige parlementaire besluitvorming over privatiseringen en verzelfstandigingen.

Tot de relevante documenten van de parlementaire onderzoekscommissie behoren naast een hoofdrapport ook een deelrapport met onder meer vier casusonderzoeken (de privatisering van post en telefonie, de verzelfstandiging van de NS, de privatisering van de re-integratiedienst en de privatisering in de energiesector), verslagen van de openbare gesprekken die de parlementaire onderzoekscommissie gehouden heeft en een reeks achtergrondstudies. Alle genoemde documenten kunnen worden geraadpleegd via de website van de Eerste Kamer.1

De commissie heeft op 30 oktober jl. haar rapport aan mij aangeboden, waarna op 13 november plenair over het rapport is gedebatteerd. Ook het stenogram van dit debat is op de website van de Eerste kamer te vinden. Op 20 november 2012 nam de Eerste Kamer met algemene stemmen de motie-Bröcker c.s. aan, waarin de regering wordt verzocht te reageren op de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie.2 Ik wil u verzoeken de reactie van de regering op de analyse en conclusies van het rapport in brede zin en de aanbevelingen in het bijzonder in het eerste kwartaal van 2013 aan de Eerste Kamer te doen toekomen.

cc: alle Ministers en Staatssecretarissen

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Mr. G.J. de Graaf

Naar boven