33 626 Oprichting Stichting Voorbereiding Pallas-reactor

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2018

Aanleiding

In de brief van 31 augustus 20181 heb ik u geïnformeerd over het verstrekken van de derde tranche aan de Stichting voorbereiding Pallas-reactor (hierna: Stichting Pallas). Ik heb u destijds toegezegd in te gaan op de voortgang van de Stichting Pallas. Stichting Pallas heeft tevens het verzoek gedaan over de terugbetalingstermijn van de lening met een jaar te verlengen; tot 1 juli 2020. In deze brief geef ik, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat, invulling aan deze toezegging en informeer ik uw Kamer over het verlengen van de lening.

Historie

Medische isotopen spelen een belangrijke rol in de medische diagnostiek en er worden tegenwoordig met medische isotopen ook goede resultaten behaald in de behandeling van bijvoorbeeld kanker. In 2012 is door het Kabinet en de Provincie Noord-Holland besloten om een investering te doen om de mogelijkheid te bieden om tot een nieuwe reactor in Petten te komen voor medische isotopen.

De huidige Hoge Fluxreactor in Petten (HFR) zal naar verwachting rond 2025 gesloten worden. Eind 2013 is de Stichting voorbereiding Pallas-reactor opgericht. De Stichting heeft de opdracht om een nieuwe reactor voor te bereiden (fase 1). De daadwerkelijke bouw en exploitatie – fase 2 en 3 – dienen privaat gefinancierd te worden.

Voor de voorbereidingsfase (fase 1) hebben het Rijk en de Provincie Noord-Holland samen een lening van € 80 miljoen verstrekt die in drie tranches ter beschikking is gesteld. Aflossing van de lening zou volgens het contract plaats moeten vinden op 1 januari 2019. De aflossing komt ten laste van de exploitatie van de reactor, en wordt dus uit private middelen opgebracht.

Waar staat de Stichting Pallas nu

Ontwerp en bouw

De Stichting Pallas heeft in januari 2018 het contract getekend met de ontwerper en beoogd bouwer voor de eventuele bouw van de Pallas-reactor (zie Kamerstuk 33 626, nr. 7). In september 2018 heeft het gecontracteerde consortium de eerste ontwerpfase («conceptual design») afgerond. Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor de start van de volgende fase («basic design»), leidend tot het ontwerp dat de basis moet vormen voor diverse vergunningaanvragen. Pas als de benodigde vergunning er zijn en de financiering rond is, zal daadwerkelijk begonnen worden met de bouw van de reactor.

Vergunningen

Met de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is door de Stichting Pallas in juni 2018 een belangrijke eerste analyse gedeeld van relevante technische informatie die inzicht geeft in de manier waarop de (nucleaire) veiligheid van de Pallas-reactor wordt gegarandeerd voor werknemers, publiek en milieu (het «Conceptual Safety Document»). De ANVS heeft in september 2018 op deze analyse gereageerd. Ook werkt de Stichting Pallas aan een uitgebreide rapportage aan de ANVS over de manier waarop de Pallas organisatie het werk uitvoert en er daarbij voor zorgt dat alle veiligheidsaspecten tijdig worden geadresseerd. De verwachting is dat deze op zeer korte termijn aan de ANVS wordt voorgelegd. De aanpassing van het bestemmingsplan om de mogelijke bouw van de Pallas-reactor mogelijk te maken loopt enige vertraging op. Dit is enerzijds veroorzaakt door extra tijd die nodig was om in detail te reageren op de zienswijzen en anderzijds door extra werkzaamheden die worden veroorzaakt door (verwachte) ontwikkelingen rond de PAS wetgeving (Programmatische Aanpak Stikstof).

Business Case

Pallas werkt hard aan het wegnemen van diverse onzekerheden in de Business Case voor private investeerders. Dit doet de Stichting Pallas door het maken van contractuele afspraken met (toekomstige) klanten, het vastleggen van afspraken met NRG en de Europese Commissie (respectievelijk de exploitant en de eigenaar van de huidige Hoge Flux Reactor), het uitwerken van een lange termijn onderzoeks- en innovatieagenda, het nader uitwerken van de toekomstige aanpak voor de verwerking van radioactief afval en toekomstige ontmanteling van de nucleaire installaties conform o.a. de wettelijke regelingen rond financiële zekerheidsstelling en het voorbereiden van een toekomstige juridische structuur die aansluit bij de ambitie om private investeerders aan te trekken.

(Private) financiering

De Stichting Pallas voert gesprekken met potentiële private investeerders. De Stichting Pallas werkt op basis van een financieringsplan waarin de mogelijke baten, de kosten en de risico’s voor de investeerders in de verschillende fasen tot en met de exploitatie van de Pallas-reactor inzichtelijk zijn/worden gemaakt.

Vertraging

Stichting Pallas heeft in fase 1 vertragingen opgelopen, en heeft daardoor meer tijd nodig om fase 1 af te ronden. In dat verband heeft de Stichting het Kabinet en de Provincie gevraagd de terugbetalingstermijn met een jaar te verlengen; tot 1-7-2020. Het kabinet heeft besloten om deze verlenging toe te staan. Ik heb Stichting Pallas hierover geïnformeerd.

Wat moet er nog gebeuren

De Stichting Pallas werkt momenteel zijn Jaarplan 2019 uit om aan VWS te kunnen aanbieden. Dit bevat een groot aantal werkzaamheden langs de volgende lijnen:

Vergunning

De Stichting Pallas wil eind 2019 de volledige vergunningaanvraag in het kader van de Kernenergiewet bij de ANVS indienen. Een zeer belangrijk document in dat kader is het zogenaamde Preliminary Safety Analysis Report en het bijbehorende Safety Report.

Business Case

De Stichting Pallas werkt verder aan het wegnemen van diverse onzekerheden in de Business Case (zoals hierboven genoemd). Bovendien wordt het plan om naast de Pallas-reactor ook nieuwe faciliteiten te realiseren voor de omzetting van de in de reactor bestraalde producten in farmaceutische producten in detail uitgewerkt.

Financiering

De Stichting Pallas is constructief in gesprek met potentiële financiers. In 2019 zullen investeerders moeten besluiten over de (private) financiering van bouw en exploitatie van Pallas vanaf 2020.

Ten slotte

Ik zal uw Kamer in de zomer van 2019 wederom informeren over de stand van zaken rondom Pallas en de voortgang van fase 1.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Kamerstuk 25 422, nr. 227.

Naar boven