33 529 Gaswinning

Nr. 286 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 september 2016

In de samenwerkingsafspraken tussen het Ministerie van Economische Zaken, NAM en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over de afhandeling van schade door aardbevingen in Groningen (Kamerstuk 33 529, nr. 248) is dit voorjaar afgesproken dat de NCG een monitorende rol vervult op het schadeafhandelingproces dat wordt uitgevoerd door het Centrum Veilig Wonen (CVW) en in het kader daarvan een toezichthoudende rol heeft op het functioneren van het CVW. De Commissie van Toezicht op het CVW draagt, conform deze afspraken, de taken hieromtrent over aan de NCG, zodat het toezicht op één duidelijke plek belegd is. De Commissie van Toezicht op het CVW heeft voorafgaand aan de taakoverdracht een laatste, afsluitend advies gegeven1, waarbij de Commissie ingaat op het functioneren van CVW in het eerste halfjaar van 2016. Hierbij informeer ik uw Kamer over het advies van de Commissie van Toezicht en over het proces voor het verder invullen van het toezicht op het CVW door de NCG.

Afsluitend advies Commissie van Toezicht

De Commissie van Toezicht constateert dat het CVW opereert in een ingewikkeld krachtenveld van bewoners, NAM, NCG en overheidspartijen. De Commissie geeft aan dat er sprake is van een toenemende irritatie onder bewoners, die volgens de Commissie veroorzaakt wordt door een toename van het aantal rapporten waarin niet-aardbevingsgerelateerde schade (c-schade) wordt geconstateerd, oplopende termijnen bij de contra-expert en een onduidelijk onderscheid tussen «aardbevingsschade» en «mijnbouwschade». Desondanks oordeelt de Commissie positief over het functioneren van het CVW binnen dit complexe krachtenveld. Tot slot signaleert de Commissie dat de rollen van NAM en de NCG ten opzichte van het CVW aan het veranderen zijn.

Ik herken het oordeel van de Commissie over het functioneren van het CVW. De signalen van de Commissie zijn in lijn met opmerkingen die door verschillende andere partijen, zoals de onafhankelijk raadsman en diverse maartschappelijke organisaties, zijn geuit. Met betrekking tot toenemende ontevredenheid over de schadeafhandeling en het veranderende schademeldpatroon (onder andere een toenemend percentage c-schade rapporten van bijna 50% in juli 2015 naar bijna 80% in juli 2016) merk ik op dat bij de schadeafhandelingsprocedure de bewoner centraal moet staan. Dit houdt in dat de stappen in de schadeafhandeling helder moeten zijn voor de bewoner en dat de bewoner duidelijkheid moet krijgen over de oorzaak van schade aan zijn/haar woning, ook als deze niet aardbevingsgerelateerd is. Een verheldering van de stappen in de schadeafhandeling, ook met betrekking tot de termijnen, is verwerkt in de huidige, eerste fase van de herziening van het schadeprotocol. De NCG laat verder verdiepend onderzoek uitvoeren door de TU Delft naar verschillende oorzaken van schade in het gebied, inclusief samenloop van verschillende soorten schades, zodat dit in een volgende herziening kan worden meegenomen. Om ervoor te zorgen dat schademeldingen van bewoners met samenloop van meerdere schade-oorzaken sneller de aandacht krijgen die nodig is, behandelt de NCG deze complexe schadezaken sinds 1 januari 2016. Vanaf 1 september jl. zijn ook lopend complexe schadezaken overgeheveld naar de NCG.

Toezicht op het CVW door de NCG

Met betrekking tot de rol van NAM en de positie van de NCG heb ik uw Kamer in mijn brief van 28 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 276) gemeld dat ik het noodzakelijk vind dat de NCG een toezichthoudende rol op het CVW gaat vervullen. Op basis van de samenwerkingsafspraken krijgt de NCG reeds afschriften van de maandelijkse rapportages van het CVW aan NAM, waarover de NCG nadere vragen kan stellen. Daarnaast vervult de NCG ten aanzien van de afhandeling van complexe schadegevallen door het CVW inmiddels een bemiddelende rol. Het door het CVW gevolgde schadeafhandelingsproces wordt dit najaar onderworpen aan een audit. Tevens wordt onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop in de praktijk met het schadeprotocol wordt gewerkt. De resultaten van deze onderzoeken worden eind dit jaar verwacht.

Ik verwacht dat hiermee eind dit jaar alle benodigde elementen verzameld zijn, zodat in het eerste kwartaal van 2017 een toezichtsrapportage van de NCG over het functioneren van de schadeafhandelingsprocedure van CVW in het tweede halfjaar van 2016 gepubliceerd kan worden. In de actualisatie van het meerjarenprogramma door de NCG eind dit jaar zal ook nader ingegaan worden op de taakafbakening en rolverdeling op dit onderwerp. Daarmee kan de Commissie van Toezicht dit najaar formeel worden ontheven van haar taak.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven