33 118 Omgevingsrecht

Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MILIEU EN WONEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 maart 2020

Tijdens het vragenuur op dinsdag 11 februari jl. (Handelingen II 2019/20, nr. 52, Vragen van het lid Nijboer over het tegenhouden van een kritisch inspectierapport door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het lid Van Gerven de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht om alle rapporten van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) over de Omgevingswet openbaar te maken. De Minister van BZK heeft dit verzoek aan mij overgebracht. Aanleiding voor dit verzoek was de berichtgeving «Ministerie van Binnenlandse Zaken hield kritisch inspectierapport tegen» (NOS.nl, 10 februari 2020). Omdat de Omgevingswet nog in werking moet treden, zijn hierover geen rapporten van de ILT met toezichtsignalen. Wel zijn er door de ILT zogenaamde uitvoeringstoetsen gedaan op de conceptwetgevingsproducten van de stelselherziening Omgevingsrecht. Volledigheidshalve stuur ik uw Kamer deze uitvoeringstoetsen toe.

Ik geef graag een nadere duiding van deze toetsen in relatie tot het gehele totstandkomingsproces van de wetgevingsproducten van de stelselherziening. Zorgvuldigheid staat bij dit proces voorop. Allereerst wordt in de voorbereidende fase nauw samengewerkt met de stakeholders om tot conceptregelgeving te komen. Zo worden regelmatig zogenaamde botsproeven gehouden om de werking in de praktijk goed te toetsen. Vervolgens start de fase van (internet)consultatie en toetsing. Elke toetsende instantie heeft zijn eigen focus. De ILT toetst de conceptregelgeving waarvoor zij als toezichthouder optreedt. Zij toetst op Handhaafbaarheid, Uitvoerbaarheid en Fraudegevoeligheid (HUF).

De toetsing door de ILT, maar ook van andere instanties zoals bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens, de Raad voor de Rechtspraak en de Vereniging Nederlandse Gemeenten is van groot belang voor goed uitvoerbare regelgeving. De bevindingen van de ILT zijn elke keer in goed overleg met de ILT verwerkt samen met de andere consultatiereacties en adviezen van de andere toetsende instanties. Dat heeft geleid tot verbeteringen in de artikelen en de toelichtingen.

Bij deze brief zijn alle HUF-toetsen van de ILT op de wetgevingsproducten van de Omgevingswet gebundeld, inclusief die van de Invoeringsregeling die ik recent heb ontvangen en komende periode zal verwerken1.

Ik heb uw Kamer geïnformeerd over afzonderlijke resultaten van de toetsing en consultatie wanneer een wetgevingsproduct in uw Kamer voorlag. Bij de Omgevingswet heb ik uw Kamer in 2013 alle toets- en consultatiereacties doen toekomen, inclusief die van de ILT (Kamerstuk 31 953, nr. 54). Bij de vier basis-AMvB’s die in 2017 in het Staatsblad zijn gepubliceerd, heeft uw Kamer een brief ontvangen waarin de uitkomsten van de toetsing en consultatie zijn geschetst (Kamerstuk 33 118, nr. 44). Het gaat om het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Verder is in de toelichtingen op de verschillende wetgevingsproducten zoals gebruikelijk geduid dat verwerking heeft geleid tot aanpassingen. Bij de vier basis-AMvB’s is deze fase van toetsing en consultatie in twee stappen gegaan. Eerst een zogenaamde pré toets en consultatie en vervolgens de officiële toets en consultatie. Vandaar dat u twee toetsen van de ILT hierover aantreft.

De toetsen van de ILT zien dus op conceptregelgeving in een vroeg stadium van het wetgevingsproces, waar nadien nog diverse aanpassingen aan zijn gedaan. De artikelen waarnaar in de toetsen wordt verwezen, corresponderen vaak dan ook niet meer met de uiteindelijke artikelen en nummering. Na de toetsing en consultatie zijn de wetgevingsproducten voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State en aan uw Kamer. Naar aanleiding daarvan zijn uiteraard ook nog wijzigingen doorgevoerd.

Hieronder is weergegeven over welke wetgevingsproducten de ILT heeft geadviseerd.

Wetgevingsproduct

Datum

Omgevingswet

22 april 2013

Pré toets basis-AMvB’s

27 november 2015

Aanvullingswetten bodem en geluid

27 mei 2016

Basis-AMvB’s

26 september 2016

Invoeringswet

27 februari 2017

Aanvullingsbesluit bodem

28 september 2018

Invoeringsbesluit

19 december 2018

Omgevingsregeling

8 april 2019

Aanvullingsbesluit geluid

23 mei 2019

Invoeringsregeling

30 januari 2020

Tegelijker met deze brief stuur ik uw Kamer een brief over de correspondentie tussen het Ministerie van BZK en de ILT over het rapport «De borging van nationale ruimtelijke belangen» en het jaarverslag.

De Minister voor Milieu en Wonen, S. van Veldhoven-van der Meer


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven