33 104 Studentenhuisvesting

Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 oktober 2019

Op 26 augustus jongsleden heb ik uw Kamer geïnformeerd over de inzet van onder andere verschillende gemeenten en onderwijsinstellingen om de jaarlijkse piek in de vraag naar studentenhuisvesting het hoofd te bieden (Kamerstuk 33 104, nr. 22). Hierin heb ik laten weten dat lokale partijen (gemeenten, huisvesters en onderwijsinstellingen) dit jaar hun inspanningen hebben geïntensiveerd om (internationale) studenten goed voor te lichten over huisvesting in Nederland, slim en creatief gebruik te maken van bestaande huisvesting voor opvang tijdens de piekperiode en als uiterste maatregel tijdelijke noodvoorzieningen beschikbaar te stellen, om op die manier te voorkomen dat studenten bij aanvang van hun studie geen dak boven hun hoofd hebben. Deze inspanningen vloeien voort uit het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Om goed inzicht te krijgen en te houden in de ontwikkelingen van de huisvesting van studenten bied ik u, mede namens de Minister van OCW, hierbij de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2019 aan1.

De Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2019 (LMS) is het achtste rapport in een reeks die sinds 2012 jaarlijks verschijnt. De monitor schetst weer een beeld van de omvang, samenstelling en verwachte ontwikkelingen voor de komende acht jaar van de studentenpopulatie en de studentenhuisvesting. Tevens is er aandacht voor betaalbaarheid, woonwensen, internationale studenten en MBO-studenten.

Kernboodschap

Het aantal studenten is in de afgelopen 8 jaar met 19% gestegen. In komende 8 jaar wordt een groei verwacht van 1%. De trend van de afgelopen jaren zet zich door: het aantal uitwonende Nederlandse studenten blijft dalen. Toch blijft de vraag naar studentenhuisvesting toenemen. Dit komt door een blijvende toename van het aantal internationale studenten.

Wijzigingen ten opzichte van de LMS 2018

Jaarlijks wordt gewerkt aan doorontwikkeling, kwaliteitsverbetering en aansluiting bij de actualiteit. Dit jaar is in de monitor een correctie toegepast op het geregistreerde aantal thuis- en uitwonende studenten. Sinds invoering van het studievoorschot, is er voor uitwonende studenten geen financiële aanleiding om zich op het nieuwe adres in te schrijven. Uit onderzoek blijkt dat 7% van de thuiswonende studenten (volgens de BRP) in werkelijkheid uitwonend is. Deze correctie is met terugwerkende kracht in de monitor doorgevoerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven