32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid

Nr. 105 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2014

Hierbij informeer ik uw Kamer over de overeenkomst tussen de Staat en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de daaruit voortvloeiende overdracht van de erfgoedcollecties aan de Staat, en de fusie tussen het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Afrika Museum en het Tropenmuseum.

In het AO van 19 juni 2013 (Kamerstuk 32 820, nr. 91) heb ik uw Kamer deze brief toegezegd. In datzelfde overleg heb ik, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een plan gepresenteerd om het Tropenmuseum in ieder geval open te houden tot en met 2016, onder de voorwaarden van:

  • overdracht van de museale en de bibliotheekcollectie aan de Staat teneinde zeker te stellen dat die collecties voor het publiek behouden blijven,

  • loskoppeling van het Tropenmuseum uit het KIT en

  • de ontwikkeling naar één Museum voor Wereldculturen, zijnde een fusie van het Tropenmuseum te Amsterdam, het Museum voor Volkenkunde te Leiden en het Afrika Museum te Berg en Dal.

Op 4 december 2013 is de vaststellingsovereenkomst ondertekend tussen de Staat en het KIT. De belangrijkste punten uit de vaststellingsovereenkomst zijn: een éénmalige betaling van een bedrag door BZ ter hoogte van € 28 miljoen voor de jaren 2014 en 2015, subsidieverstrekking door OCW voor het jaar 2016 voor een bedrag ter hoogte van € 5,5 miljoen, overdracht van de museale collectie en het erfgoedgedeelte van de bibliotheekcollectie aan de Staat en de oprichting van een «Museum voor Wereldculturen» bestaande uit Tropenmuseum, Rijksmuseum voor Volkenkunde en Afrika Museum.

Ook is een driepartijenovereenkomst ondertekend tussen KIT, OCW en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Deze overeenkomst betreft een aantal specifieke afspraken tussen de drie partijen die niet in de vaststellingsovereenkomst opgenomen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van subsidieverstrekking door OCW.

Op 3 april 2014 vond de oprichting van het nieuwe museum plaats, alsmede de overdracht van de erfgoedcollecties aan de Staat. De naam van het nieuwe museum luidt: Het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het nieuwe museum heeft als missie bij te dragen aan een open blik op de wereld. Het museum zal een collectie beheren van ongeveer 400.000 objecten en gevestigd zijn op drie locaties, namelijk in Amsterdam, in Leiden en in Berg en Dal. Ook de publieksmerken: «Afrika Museum», «Tropenmuseum», en «Rijksmuseum Volkenkunde» zullen blijven bestaan. De centrale back office komt in Leiden. Qua publieksbereik mikt het nieuwe museum op een top-10 positie in Nederland. Tot slot worden de wetenschappelijke activiteiten gebundeld in een nieuw op te richten research centre for material culture, dat ook in Leiden wordt gevestigd.

De subsidiemogelijkheden voor het museum voor de jaren na 2016 zullen onderdeel uitmaken van de besluitvorming over de inrichting van de culturele basisinfrastructuur voor de periode 2017–2020.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven