Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 22 november 2021
Met deze brief reageer ik op het advies van de Gezondheidsraad; Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. Ik heb dit advies op 16 november 2021 ontvangen. Het advies is gepubliceerd op de
website van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum verwerkt het advies in de voedingsvoorlichting.
Het advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 is een deeladvies.
In de loop van 2022 zal ook een advies worden uitgebracht over de Richtlijnen goede
voeding bij hart- en vaatziekten.
Inleiding
In de Richtlijnen goede voeding 2015 beschrijft de Gezondheidsraad de wenselijke inname
van voedingsmiddelen en dranken om chronische ziekten te voorkómen. Omdat hierbij
niet specifiek is gekeken of de richtlijnen ook van toepassing zijn op mensen met
diabetes type 2, heb ik hierover advies gevraagd aan de Gezondheidsraad. Mogelijk
zijn er voor deze groep ziekte specifieke aanpassingen of aanvullingen nodig op de
Richtlijnen goede voeding. Het advies richt zich op de bevordering van gezondheid
op de lange termijn en niet op het beperken van acute klachten en verschijnselen bij
diabetes type 2.
Inhoud van het advies
In het advies van de Gezondheidsraad zijn de Richtlijnen goede voeding geëvalueerd
die betrekking hebben op groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, suikerhoudende
dranken, zuivelproducten, koffie en keukenzout bij mensen met diabetes type 2. Op
basis hiervan is geconcludeerd dat er geen afwijkingen nodig zijn van de Richtlijnen
goede voeding voor mensen met diabetes type 2.
In het advies is ook gekeken naar koolhydraatbeperking. De Gezondheidsraad ziet geen
aanleiding een koolhydraatbeperking aan te raden aan mensen met diabetes type 2. Hij
ziet echter ook geen reden een koolhydraatbeperking af te raden voor mensen met diabetes
type 2 die hun energie-inname willen verlagen,
mits erop gelet wordt dat het voedingspatroon voldoende in belangrijke voedingsstoffen
voorziet en de Richtlijnen goede voeding in acht worden genomen.
Reactie op het advies
Ik vind het belangrijk dat de Richtlijnen goede voeding nu ook zijn beoordeeld op
hun toepassing bij mensen met diabetes type 2 en dat dit gebaseerd is op de huidige
stand van de wetenschap. Ik neem het advies van de Gezondheidsraad dan ook over. De
Richtlijnen goede voeding 2015 vormen samen met de voedingsnormen het fundament van
de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf ontwikkeld om de
algemene bevolking te adviseren over een volwaardig en gezond voedingspatroon. Dit
advies van de Gezondheidsraad bevestigt dat een voedingspatroon volgens de Schijf
van Vijf ook een gezonde en volwaardige basis kan zijn voor mensen met diabetes type
2. Een diëtist kan, eventueel samen met andere zorgprofessionals, een voedingsadvies
op maat geven.
Ik dank de Gezondheidsraad voor zijn advies over de Richtlijnen goede voeding voor
mensen met diabetes type 2.
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis