32 793 Preventief gezondheidsbeleid

Nr. 333 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 oktober 2018

Bij deze bied ik u de Monitor 2017 bevolkingsonderzoek darmkanker aan1. De monitoring van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt jaarlijks in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgevoerd door Erasmus MC en het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het doel van de monitor is om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek te bewaken en te verbeteren. Het bevolkingsonderzoek darmkanker valt onder de regie van het RIVM.

De doelgroep van het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar die elke twee jaar worden uitgenodigd voor screening door middel van een test die bloed in de ontlasting meet: de FIT-test. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is in 2014 landelijk van start gegaan.

Aan de invoer van het landelijke programma, ging een proefbevolkingsonderzoek vooraf. Het bevolkingsonderzoek kent een gefaseerde uitrol. In 2019 zullen alle personen die behoren tot de doelgroep zijn uitgenodigd. Inmiddels is er een aantal leeftijdsgroepen dat al voor een tweede of derde keer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek heeft gekregen.

De monitor 2017 bevat, net als voorgaande jaren, positief nieuws. Zo blijft de deelname in de eerste en vervolgronden hoog. Bijna 1.4112.000 mensen, ruim 70 procent, hebben deelgenomen. Bij 4.203 deelnemers is na vervolgonderzoek darmkanker ontdekt. Bij 23.220 deelnemers zijn mogelijke voorlopers van darmkanker verwijderd. Door voorlopers te verwijderen wordt voorkomen dat darmkanker ontstaat. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.

Verder toont de monitor 2017 voor het eerst gegevens die aangeven dat de ontlastingstest in de eerste ronde in 2014 beter darmkanker heeft kunnen opsporen dan oorspronkelijk verwacht. Er is namelijk een kans dat er na een eerste deelname geen aanwijzingen zijn van (voorlopers van) darmkanker, maar dat een deelnemer in de twee jaar voor de volgende deelname toch darmkanker blijkt te hebben. Uit de proefbevolkingsonderzoeken voorafgaand aan de landelijke invoering was berekend dat de ontlastingstest ongeveer 75% van alle deelnemers die darmkanker hebben, zou opsporen. Voor de deelnemers uit 2014 blijkt dit percentage hoger te liggen. De ontlastingstest heeft toen 85% van de deelnemers die darmkanker hebben in de eerste ronde opgespoord. De komende jaren zal moeten blijken of dit ook voor de andere jaren geldt.

De Monitor 2017 bevolkingsonderzoek darmkanker wordt tevens gepubliceerd op de RIVM-site.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven