Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 32793 nr. 235 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 32793 nr. 235 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 augustus 2016
In het Actieplan preventie gehoorschade dat ik op 20 november 2015 naar uw Kamer heb gestuurd (Kamerstuk 32 793, nr. 202) heb ik aangekondigd dat ik u ieder half jaar zal informeren over de voortgang. In deze rapportage licht ik u de stand van zaken toe op de drie pijlers: voorlichting en bewustwording, veilige omgeving en screening.
Met het Actieplan preventie gehoorschade wil ik een brede, integrale aanpak met veel betrokken organisaties en veldpartijen tot stand brengen. Het afgelopen half jaar heb ik dan ook veel geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk van partijen die samen met mij willen gaan werken aan de preventie van gehoorschade door hard geluid. In het eerste halfjaar van de implementatie van het Actieplan zijn veel van de aangekondigde acties opgezet en opgestart, met in deze fase als prioriteit voorlichting en bewustwording. Ik heb de Nationale Hoorstichting subsidie verleend om een deel van de acties uit te voeren.
Pijler 1: Voorlichting en bewustwording
Ik ben met veel partijen in gesprek getreden over het onderwerp. Ik merk dat gehoorschade steeds meer aandacht krijgt, en dat moet ook. Het doet mij deugd dat niet alleen VWS en de Hoorstichting, maar ook partijen als de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en de Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) de rol die zij hebben, beter gaan invullen en willen verbreden. En steeds meer organisaties zijn bereid om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van gehoorschade door harde muziek. In het kader van Alles is gezondheid ... is daartoe op 30 juni jl. een speciale pledge ondertekend. Daarin onderschrijven de ondertekenaars.1 dat zij zich er (nog meer) voor gaan inzetten dat mensen op een voor het gehoor veilige manier kunnen genieten van muziek, en dat zij daarbij geen onherstelbare schade oplopen. De deelnemers verbinden daar ook nog eigen concrete acties aan op het terrein van voorlichting en communicatie. Al deze acties zijn terug te vinden op de website van Alles is gezondheid ...
Er speelt nog meer binnen de pijler voorlichting en bewustwording. Zo zijn bijvoorbeeld enkele interventies van de Hoorstichting geaccepteerd als «goed beschreven/onderbouwd» in de interventiedatabase van het RIVM. De eerste stappen op weg naar het inzichtelijk maken van de kwaliteit van de interventie. De Hoorstichting heeft ook een speciale gevalideerde hoortest ontwikkeld voor jonge kinderen die vanaf begin juli beschikbaar is. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen met deze test laagdrempelig hun gehoor meten, thuis of op school. De resultaten bieden een inschatting van het auditief functioneren van kinderen en zo kunnen perceptieve gehoorverliezen tijdig worden ontdekt, om achterstanden te voorkomen. De Hoorstichting werkt ook aan een lespakket voor het MBO. Met deze en de reeds bestaande middelen kunnen scholen binnen de aanpak van de Gezonde School invulling geven aan het onderwerp (voorkomen van) gehoorschade.
We gaan verder met de campagne I Love My Ears. Deze zomer ga ik met de campagnepartners en andere deskundigen bekijken hoe we de campagne verder kunnen uitbreiden. Ik wil graag dat alle organisaties die dat willen (zoals deelnemers aan de pledge) er gebruik van kunnen maken. Zo wordt de boodschap om goed te zorgen voor je oren zo breed en eenduidig mogelijk uitgedragen.
In de campagne «Celebrate Safe», een initiatief van de uitgaansbranche dat tijdelijk door mij wordt ondersteund, krijgt het onderwerp preventie van gehoorschade aandacht als een van de «pijlers» voor veilig feesten. Aanvullend daarop wordt eind dit jaar een peiling (het zogeheten Partypanel van Celebrate Safe) gehouden onder bezoekers van festivals en uitgaansgelegenheden. Vragen zullen gaan over bijvoorbeeld veilig naar muziek luisteren en het gebruik van oordoppen. Ik verwacht dat de resultaten daaruit bruikbaar zullen zijn voor verdere concretisering van andere acties zoals educatie en de I Love My Ears-campagne.
Deze zomer wordt er een speciaal dossier over de preventie van gehoorschade door harde muziek binnen het Loket Gezond Leven geopend. Deze website van het RIVM Centrum Gezond Leven en partners biedt professionals kennis, tips en praktische handvatten bij hun werk aan de gezonde leefstijl van burgers. In het dossier over gehoorschade komt aandacht voor de verschillende rollen en verantwoordelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld gemeenten en scholen als het gaat om de preventie van gehoorschade.
Pijler 2: Veilige omgeving
In het nieuwe convenant met de eerder genoemde VVEM en VNPF zijn de afspraken verder aangescherpt. Alle aangesloten leden dienen zich te houden aan de maximale geluidsniveaus en zullen zorgen voor geluidsmeting en de goede beschikbaarheid van gehoorbescherming. Verder zal op mijn verzoek de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland (SKEN) de cijfers over naleving van de in het kader van het convenant gemaakte afspraken rond geluidslimitering, geluidsmeting en gehoorbescherming verzamelen en verwerken en daarover verslag uitbrengen. Bij de werkgroep geluid van de SKEN zijn naast vertegenwoordigers van de VVEM en VNPF onafhankelijke partijen zoals de Hoorstichting, de GGD en KNO-artsen betrokken.
Wat betreft de differentiatie van geluidsnormen ben ik aan het onderzoeken of een onafhankelijk normontwikkelingstraject door de NEN uitkomst kan bieden. Ik wil graag alle betrokken partijen de gelegenheid geven om gezamenlijk goede en veilige normen op te stellen, waarbij internationale ervaringen zoals de invoering van geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Vlaanderen in 2013 uiteraard zullen worden meegenomen. Ik hoop dat het veld zelf zo tot goede afspraken over normen en de naleving daarvan kan komen.
Pijler 3: Screening
In de loop van dit jaar komen diverse onderzoeken beschikbaar die ons meer inzicht bieden in de omvang van het probleem van gehoorschade door hard geluid bij jongeren. De resultaten uit de nulmeting die ik heb aangekondigd, vastgesteld na consultatie van deskundigen uit het veld, kan ik in de volgende voortgangsrapportage delen.
Ik verwacht dat we in de komende tijd veel meer zullen gaan zien van de inspanningen die alle partijen nu zijn gestart.
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn
De beste Schoolfeesten; Dynamic Ear Company; GGD GHOR Nederland; de KNO-vereniging; Koninklijke Horeca Nederland; Landelijke Kamer van Verenigingen; Noizezz & Multi Care Systems; Stichting Hoormij; Thunderplugs, VVEM en VNPF
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32793-235.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.