32 706 Beveiliging zeevaartroutes tegen piraterij

Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2012

Op 8 oktober ontving ik het verzoek u te informeren over de wijze waarop andere landen omgaan met de inzet van private beveiligers bij de bescherming van de koopvaardij tegen piraterij. In deze brief geef ik, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken, invulling aan uw verzoek.

De wijze waarop landen omgaan met de inzet van private beveiligers bij de bescherming van de koopvaardij verschilt van land tot land. In deze brief zal ik de wijze waarop landen omgaan met het toestaan van gewapende particuliere beveiligers aan boord van koopvaardijschepen toelichten. Allereerst geef ik een overzicht van landen die, voor zover mij bekend, momenteel gewapende particuliere beveiligers al dan niet toestaan. Vervolgens geef ik een aantal voorwaarden waaronder landen gewapende particuliere beveiligers aan boord van koopvaardijschepen toestaan.

Landen die gewapende particuliere beveiligers aan boord van koopvaardijschepen niet toestaan zijn: Frankrijk, Japan, Rusland en Turkije. België, Duitsland, Kroatië en Luxemburg zijn voornemens of bezig hun wetgeving aan te passen om gewapende particuliere beveiligers toe te staan. De inwerkingtreding van de Duitse wetgeving is voorzien in augustus 2013. Van de overige landen is de datum van de voorziene inwerkingtreding niet bekend. In Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is de inzet van gewapende particuliere beveiligers toegestaan. Voor Italië geldt dit alleen als militaire beveiliging niet beschikbaar is.

Zoals vermeld verschilt de wijze waarop landen omgaan met het toestaan van de inzet van gewapende particuliere beveiligers van land tot land. Dat hangt tevens samen met de wetgeving ten aanzien van particuliere beveiligingsbedrijven en de wapenwetgeving van de desbetreffende landen.

Vooral de voorwaarden waaronder landen de inzet van gewapende particuliere beveiligers toestaan, lopen sterk uiteen. De regering beschikt niet over een volledig overzicht van de verschillende voorwaarden waaronder landen gewapende particuliere beveiligers aan boord van koopvaardijschepen toestaan. Hieronder treft u een globaal overzicht aan van de voorwaarden die landen, voor zover bekend, ondermeer kunnen stellen aan de inzet van gewapende particuliere beveiligers:

  • procedures voor de certificering van gewapende particuliere beveiligers en beveiligingsbedrijven;

  • vergunningverlening om gebruik te mogen maken van gewapende particuliere beveiliging (al dan niet per reis) en het toezicht op de uitvoering hiervan;

  • het vervoeren van wapens en munitie (in het land zelf, en in alle kuststaten die een koopvaardijschip tijdens zijn reis aandoet, met bijzondere aandacht voor het Suezkanaal);

  • het verlenen van een verlof om wapens en munitie aan te schaffen;

  • het bezit en gebruik van wapens en munitie;

  • het opslaan en bewaren van wapens en munitie;

  • de voorwaarden waaraan particuliere beveiligingsbedrijven moeten voldoen, ondermeer wat betreft de screening en training van beveiligers;

  • de voorwaarden van een verlof zoals de aanvraagprocedure en de geldigheidsduur;

  • de rapportageverplichtingen en de rapportagemechanismen bij incidenten;

  • het toezicht op het juist naleven van vergunningseisen.

De minister van Defensie, J. S. J. Hillen

Naar boven