32 359 Brede heroverwegingen

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juli 2019

Op 19 december jl. heeft uw Kamer de motie van het lid Sneller c.s.1 aangenomen. In de motie wordt de Minister van Financiën verzocht «ter voorbereiding op een volgende neergaande conjunctuur of economische crisis effectieve beleidsopties en hervormingen, bestaand uit zowel plussen als minnen, in kaart te brengen gegeven de ervaringen uit het verleden bij brede heroverwegingen...». Eerder is uw Kamer geïnformeerd over de wijze waarop het kabinet invulling geeft aan de motie2. Daarbij betrekt het kabinet ook de gerelateerde moties van de leden Wiersma en Bruins3 en Van Weyenberg en Wiersma4 over respectievelijk arbeidsproductiviteit en arbeidsmarktbeleid. In deze brief informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de onderwerpselectie.

Over de volle breedte van de collectieve sector zijn mogelijke onderwerpen geïnventariseerd. Op basis van verschillende criteria is gekeken welke onderwerpen onderdeel uit moeten maken van de selectie. Daarbij is onder meer gelet op de maatschappelijke urgentie, het handelingsperspectief en de budgettaire omvang.

Er zijn zestien onderwerpen geselecteerd (zie tabel). Voor deze onderwerpen worden de komende maanden opties in beeld gebracht conform de eerder vastgestelde uitgangspunten. Deze opties zijn nadrukkelijk divers: ze omvatten zowel investeringen en intensiveringen als hervormingen en besparingen, als ook het stoppen van beleid, en bieden verschillende beleids- en uitvoeringsvarianten. Het uiteindelijke doel is om in de toekomst onderbouwde keuzes mogelijk te maken door inzicht te verschaffen in effectieve beleids- en uitvoeringsopties en de mogelijke gevolgen daarvan, zonder oordeel over de wenselijkheid. Dat past ook in het bredere streven van dit kabinet om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van ons overheidshandelen, waarvoor ik ook de operatie Inzicht in Kwaliteit gestart ben. Bijgevoegd vindt u per onderwerp de taakopdracht5.

Onderwerpen Brede maatschappelijke heroverwegingen

  • 1. Kwalitatief goed onderwijs met kansen voor iedereen

  • 2. Een toekomstbestendig zorgstelsel

  • 3. Zorg voor een veilige omgeving

  • 4. Eerlijk werk

  • 5. Talenten benutten op de arbeidsmarkt

  • 6. Naar een inclusieve samenleving

  • 7. Goed wonen als onderdeel van integrale gebiedsontwikkeling

  • 8. Klaar voor klimaatverandering

  • 9. Innovatieve samenleving

  • 10. Naar een duurzamer voedselsysteem

  • 11. Naar een economie zonder afval

  • 12. Toekomstbestendige mobiliteit

  • 13. Een betere overheid richting burgers en bedrijven

  • 14. Naar een wendbare migratieketen

  • 15. Veiligheid en veranderende internationale machtsverhoudingen

  • 16. Publieke belangen en concurrentiekracht in een open economie

Naast de onderwerpen is een aantal dwarsdoorsnijdende thema’s geïdentificeerd. Dit zijn maatschappelijke samenhang, brede determinanten van zorggebruik, productiviteit, digitalisering en de stabiliserende functie van de overheid in de economie. De dwarsdoorsnijdende thema’s zullen waar relevant in de verschillende rapporten aandacht krijgen. Op een paar onderwerpen, o.a. welzijn voor onze ouderen, worden de uitkomsten van bestaande trajecten afgewacht voordat eventueel aan een nieuw traject in het kader van motie Sneller wordt begonnen.

De werkgroepen gaan zo snel als mogelijk van start. Werkgroepen wordt gevraagd om externe expertise zoveel mogelijk te betrekken. In de komende weken worden de werkgroepen en secretariaten geformeerd. Uiterlijk februari 2020 worden de rapporten afgerond. De onderzoeksrapporten worden vervolgens zonder kabinetsreactie of ambtelijk advies aan uw Kamer aangeboden.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 35 095, nr. 10.

X Noot
2

Kamerstuk 31 865, nr. 131.

X Noot
3

Kamerstuk 35 000 XV, nr. 41.

X Noot
4

Kamerstuk 35 000 XV, nr. 61.

X Noot
5

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven