32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte

Nr. 125 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2018

De commissie heeft mij verzocht de Kamer voor de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2019 nader te informeren over het beschikbare bedrag van € 17,2 miljoen dat ik heb gereserveerd voor het thema preventie en ondersteuning van onbedoelde (tiener) zwangerschappen en dit nader te specificeren. Daarbij is mij gevraagd aan te geven wat de verwachte bestedingen zijn aan keuzehulp en de criteria waaraan een organisatie moet voldoen om overheidsfinanciering voor het verlenen van keuzehulp te ontvangen. Daarnaast is gevraagd om een overzicht van bestedingen aan keuzehulp in de afgelopen jaren. Ik wil hier graag als volgt op reageren.

Hieronder is de uitsplitsing van de € 17,2 miljoen in een tabel weergegeven. Daarbij zijn de volgende opmerkingen te maken. Zoals in de brief preventie en ondersteuning onbedoelde (tiener) zwangerschappen van 11 september jongstleden is aangegeven (Kamerstuk 32 279, nr. 123), zullen partijen nog een plan maken voor onderwijs (zie punt 1 in de tabel). Dit leveren zij in december 2018 op. Aan de hand van dit plan kan worden bezien welke middelen waarvoor in het onderwijs kunnen worden ingezet. De bedragen die nu worden genoemd, zijn daarom slechts een indicatie.

Voor de keuzehulp (punt 3 uit de tabel) zijn bedragen gereserveerd die ook nog nader moeten worden bepaald. De keuzehulpgesprekken worden – zoals ik u per brief op 11 september jongstleden heb geïnformeerd – via een open house financiering bekostigd. Dit betekent dat ik pas nadat de open house gereed is, weet hoeveel partijen zich zullen inschrijven voor de open house en welke financieringsconsequenties dit met zich mee brengt. De criteria die hiervoor gehanteerd worden, ben ik op dit moment nog aan het ontwikkelen. Dit doe ik in samenspraak met veldpartijen. Ik zal u zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen wanneer de criteria zijn vastgesteld.

De bedragen voor de 24 uurs bereikbaarheid en de ontwikkeling van de ontwikkeling trajectmatige online en blended (combinatie van face to face en online hulpverlening) ondersteuning zijn ook indicatief. Deze activiteiten zullen moeten worden aanbesteed en er zal – aan de hand van de offertes die ontvangen worden van partijen – kunnen worden bepaald hoe hoog de bedragen voor deze is.

De bedragen voor het programma Nu Niet Zwanger en voor de beleidsoptimalisatie jong en kwetsbaar ouderschap zijn onderdeel van het programma Kansrijke Start. De bedragen die zijn gereserveerd voor het programma Nu Niet Zwanger zijn lager dan vanuit het programma Kansrijke start wordt gecommuniceerd. Dit komt omdat niet alle bedragen voor het programma Nu Niet Zwanger uit de RA middelen van onbedoelde zwangerschappen worden betaald.

Zevenpuntenplan

Actie

2018

2019

2020

2021

1. Collectieve preventie

Publiekscampagne

0,5

1

1

 

Plan onderwijs

6,8

6,8

3

 

Coördinatie masterplan onderwijs

0,06

 

Voor seksuele gezondheid Gezonde school

0,03

1. Groepen met hoog risico

ZonMW programma hoogrisicogroepen + punt 7 kennisinfrastructuur

0,1

3,5

3,5

3,5

2. Ondersteuning onbedoelde zwangerschap

Ontwikkeling trajectmatige online en blended ondersteuning

0,3

0,15

0,075

 

24 uurs bereikbaarheid

0,1

0,1

0,1

0,115

 

Keuzehulp gesprekken andere organisaties

0,37

1,9

1,9

1,9

3.

Extra gelden Nu Niet Zwanger voor landelijke uitrol

0,9

0,5

0,5

1

 

Reeds lopende gelden Nu Niet Zwanger

1

1

1

 

4. (Herhaalde) abortus

Samenwerking huisartsen/ abortusartsen

0,2

0,2

5. Jong en kwetsbaar ouderschap

Beleidsoptimalisatie bij Jong en Kwetsbaar ouderschap via ZonMW

0

1,5

1,5

1,5

6. Kennisprogramma

ZonMw

Stimulering kennisinfrastructuur over bereik professionals en burgers via ZonMw

Zie punt 2

Zie punt 2

Zie punt 2

Zie punt 2

 

Conferentie half 2019 en eind kabinet

0,05

   

0,05

7. Monitoring

Monitoring

0,1

0,1

0,1

 

Caribisch Nederland

0,5

0,5

0,5

0,5

 

Totaal kosten

3,8

17,2

17,1

10,3

Tot slot vraagt u om een overzicht van bestedingen aan keuzehulp in de afgelopen jaren. Het is niet mogelijk om dit aan te geven, omdat de keuzehulp die geboden wordt aan onbedoeld zwangere vrouwen en tienermoeders door een breed palet aan zorgverleners wordt aangeboden. Huisartsen bijvoorbeeld bieden ondersteuning aan vrouwen, die onbedoeld zwanger zijn, maar ook abortusklinieken, GGD-en en organisaties zoals Siriz en Fiom. Allen kennen hun eigen financieringswijze. Daarnaast dienen gemeenten in het kader van de Wmo ook zelf hulp en ondersteuning te bieden aan onbedoeld zwangere vrouwen die dit nodig hebben, bijvoorbeeld bij huisvestingproblematiek of schuldhulpverlening.Het is daarom niet mogelijk een overzicht te geven waar u om vraagt.

Ik vertrouw erop u hierbij voldoende geïnformeerd te hebben.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Naar boven