Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 31839 nr. 607 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2017-2018 | 31839 nr. 607 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 1 december 2017
Uw Kamer heeft gevraagd u vóór het Wetgevingsoverleg Jeugd (WGO), dat is gepland op 4 december 2017, een reactie te sturen op het bericht van RTL nieuws van 27 november 2017 dat zo’n negentig procent van de medewerkers in de jeugdzorg te maken heeft met agressie en geweld.
Mede namens mijn ambtgenoot, de Minister voor Rechtsbescherming, bericht ik u het volgende.
Het betreft recente cijfers over door werknemers ervaren agressie in de jeugdzorg. Deze cijfers zijn afkomstig van en gepubliceerd door het FCB, het arbeidsmarktfonds voor de branches sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang.
Het beeld dat naar voren komt uit deze cijfers is meer dan zorgelijk. Personen met een publieke taak moeten in een veilige omgeving hun werk kunnen uitvoeren. Dat geldt dus ook voor medewerkers in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers met een publieke taak geconfronteerd worden met geweld en agressie. Dit acht ik onacceptabel.
Het kabinet heeft – samen met veldpartijen – de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen om agressie en geweld in de zorg, jeugdhulp en jeugdbescherming, terug te dringen.
Op 22 maart 2012 is het Actieplan Veilig Werken in de Zorg (2012–2016) (Kamerstuk 29 282, nr. 150) naar uw Kamer gestuurd. Dit actieplan liep tot eind 2016. De website www.duidelijkoveragressie.nl is een onderdeel van een bewustwordingscampagne over agressie tegen medewerkers in de zorg en jeugdzorg. De website biedt werkgevers en werknemers in de zorg en jeugdzorg praktische informatie over het thema agressie en geweld, zoals hulpmiddelen bij de aanpak van agressie en geweld, praktijkvoorbeelden, juridische informatie over opvolging van incidenten en scholingsmogelijkheden. De site blijft – ook nu het actieplan is afgelopen – tot eind 2019 beschikbaar.
Verder heeft BZK van 2007 tot en met 2016 het programma Veilige Publieke Taak (VPT) de landelijk aanpak voor alle 14 kabinetssectoren gecoördineerd. Doel van het programma was om instrumenten te ontwikkelen om werkgevers te ondersteunen om medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Immers de werkgever is primair verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkplek voor de werknemers. Een voorbeeld is de handreiking Agressie en Geweld, waarin onderstaande acht maatregelen worden opgesomd die werkgevers kunnen treffen om hun anti-agressiebeleid vorm te geven
– Laat externen weten wat uw organisatienorm van acceptabel gedrag is
– Stimuleer dat uw werknemers elk voorval van agressie en geweld melden
– Registreer alle voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers
– Train uw werknemers in het omgaan met agressie en geweld
– Reageer binnen 48 uur naar de dader die agressie en geweld heeft gebruikt naar uw werknemer
– Bevorder het (laten) doen van aangifte van strafbare feiten
– Verhaal de schade op de dader
– Verleen nazorg aan werknemers die slachtoffer zijn van agressie en geweld.
De Minister van BZK informeert de Tweede Kamer voor het Kerstreces over de uitkomst van de evaluatie van dit programma en zal hierbij aangeven met welke activiteiten de werkgevers in het openbaar bestuur ondersteund zullen worden.
Om geweld en agressie tegen professionals met een publieke taak effectief aan te pakken geven de politie en het OM de daderaanpak vorm door de zogenaamde «Eenduidige Landelijke Afspraken» (ELA). Dit repressieve deel vormt het sluitstuk van de aanpak. Deze afspraken hebben als doel om op eenduidige, effectieve en snelle wijze daders aan te pakken. Dit betreft onder andere: prioritaire afhandeling van de aangifte, eenduidige registratie, werkgeversaangifte, domiciliekeuze, schadeverhalen op de dader en een verhoogde strafeis (+200%).
De recente cijfers van FCB vormen voor ons aanleiding om op korte termijn met JeugdzorgNederland, bonden, politie en OM in gesprek te gaan. Doel is om gezamenlijk te komen tot een effectieve aanpak van agressie en geweld in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Hiervoor is het nodig te inventariseren wat werkgevers al ondernemen om hun werknemers tegen agressie en geweld te beschermen, met name of de genoemde maatregelen inderdaad worden toegepast en te bespreken welke acties aanvullend nodig zijn.
Over de resultaten van dit overleg zullen wij uw Kamer nader informeren.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31839-607.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.