Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 september 2021
Vandaag is de Monitor duurzaam voedsel 2020 gepubliceerd1. De monitor geeft een overzicht van de consumentenbestedingen2 in Nederland aan duurzaam voedsel3 en wordt in opdracht van mijn ministerie door Wageningen Economic Research uitgevoerd.
U kunt deze monitor en alle voorgaande edities vinden op www.agrimatie.nl.
Het afgelopen jaar was een ongekend jaar vanwege de COVID-19-pandemie, zeker ook voor
de voedselbranche. De impact van de COVID-19-maatregelen op de consumentenbestedingen
is duidelijk terug te zien in de cijfers. Vanwege de beperkende maatregelen in de
foodservice zijn de totale bestedingen aan voedsel in 2020 gedaald. De monitor duurzaam
voedsel laat zien dat de bestedingen aan duurzaam voedsel wel zijn toegenomen. Deze
bedroegen in 2020 in totaal 8,2 miljard euro, een groei van 7% ten opzichte van het
jaar ervoor. Het marktaandeel is toegenomen van 14% naar 16%. Deze ontwikkeling is
gedreven door groei in supermarkten en speciaalzaken voor duurzame voeding. De omzet
in de foodservice is gedaald, waarbij de afzet van duurzaam voedsel harder is getroffen
dan de afzet van overig voedsel in dit verkoopkanaal.
In zijn geheel laat de Monitor duurzaam voedsel zien dat zowel de vraag naar als het
aanbod van duurzaam voedsel zijn toegenomen, net als in voorgaande jaren. Ik vind
dit een positieve trend, welke past binnen mijn visie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden4 waarin ik ook voor de consument een rol zie. Het is belangrijk dat als boeren, tuinders
en vissers zich inzetten voor het verduurzamen van de voedselproductie, er vanuit
de consument ook vraag naar is. Keurmerken zijn op dit moment een belangrijke manier
voor een consument om duurzaam voedsel te herkennen. Stichting Milieu Centraal heeft
het afgelopen jaar met subsidie van mijn ministerie een voorlichtingscampagne gehouden
over duurzaamheidskeurmerken op voedsel om hen hierin te ondersteunen. Komend jaar
maakt Milieu Centraal een actualisatie van de Keurmerkenwijzer, waarin consumenten
de betekenis van beeldmerken gemakkelijk kunnen opzoeken.
Supermarkten zijn een belangrijke schakel tussen voedselproductie, voedselverwerking
en de consument. Hierbij informeer ik u dat ik met CBL heb afgesproken om ten behoeve
van rapportage op het gebied van duurzaamheid gezamenlijk te bekijken hoe deze vorm
kan krijgen (o.a. de precieze definitie van de indicatoren). Op deze wijze geef ik
invulling aan de motie van de leden Sneller en De Groot over een standaard voor jaarlijkse
rapportage, die inzicht biedt in de mate waarin supermarkten en voedselverwerkende
bedrijven bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.5
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
C.J. Schouten