31 532 Voedingsbeleid

Nr. 267 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 september 2021

Vandaag is de Monitor duurzaam voedsel 2020 gepubliceerd1. De monitor geeft een overzicht van de consumentenbestedingen2 in Nederland aan duurzaam voedsel3 en wordt in opdracht van mijn ministerie door Wageningen Economic Research uitgevoerd. U kunt deze monitor en alle voorgaande edities vinden op www.agrimatie.nl.

Het afgelopen jaar was een ongekend jaar vanwege de COVID-19-pandemie, zeker ook voor de voedselbranche. De impact van de COVID-19-maatregelen op de consumentenbestedingen is duidelijk terug te zien in de cijfers. Vanwege de beperkende maatregelen in de foodservice zijn de totale bestedingen aan voedsel in 2020 gedaald. De monitor duurzaam voedsel laat zien dat de bestedingen aan duurzaam voedsel wel zijn toegenomen. Deze bedroegen in 2020 in totaal 8,2 miljard euro, een groei van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. Het marktaandeel is toegenomen van 14% naar 16%. Deze ontwikkeling is gedreven door groei in supermarkten en speciaalzaken voor duurzame voeding. De omzet in de foodservice is gedaald, waarbij de afzet van duurzaam voedsel harder is getroffen dan de afzet van overig voedsel in dit verkoopkanaal.

In zijn geheel laat de Monitor duurzaam voedsel zien dat zowel de vraag naar als het aanbod van duurzaam voedsel zijn toegenomen, net als in voorgaande jaren. Ik vind dit een positieve trend, welke past binnen mijn visie Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden4 waarin ik ook voor de consument een rol zie. Het is belangrijk dat als boeren, tuinders en vissers zich inzetten voor het verduurzamen van de voedselproductie, er vanuit de consument ook vraag naar is. Keurmerken zijn op dit moment een belangrijke manier voor een consument om duurzaam voedsel te herkennen. Stichting Milieu Centraal heeft het afgelopen jaar met subsidie van mijn ministerie een voorlichtingscampagne gehouden over duurzaamheidskeurmerken op voedsel om hen hierin te ondersteunen. Komend jaar maakt Milieu Centraal een actualisatie van de Keurmerkenwijzer, waarin consumenten de betekenis van beeldmerken gemakkelijk kunnen opzoeken.

Supermarkten zijn een belangrijke schakel tussen voedselproductie, voedselverwerking en de consument. Hierbij informeer ik u dat ik met CBL heb afgesproken om ten behoeve van rapportage op het gebied van duurzaamheid gezamenlijk te bekijken hoe deze vorm kan krijgen (o.a. de precieze definitie van de indicatoren). Op deze wijze geef ik invulling aan de motie van de leden Sneller en De Groot over een standaard voor jaarlijkse rapportage, die inzicht biedt in de mate waarin supermarkten en voedselverwerkende bedrijven bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.5

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit C.J. Schouten


X Noot
1

De monitor is beschikbaar via: https://edepot.wur.nl/551814

X Noot
2

De gegevens zijn gebaseerd op de omzet van producten die zijn voorzien van een duurzaamheidskeurmerk met onafhankelijke controle in de verkoopkanalen supermarkten, foodservice en speciaalzaken in duurzame voeding.

X Noot
3

In de monitor wordt duurzaam voedsel gedefinieerd als voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht is.

X Noot
4

Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 5.

X Noot
5

Kamerstuk 31 532, nr. 246.

Naar boven