30 537
Wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met het vaststellen van nadere bepalingen over het gebruik van nummers ter bescherming van de consument

nr. 23
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2008

Met deze brief wil ik u graag, zoals toegezegd, informeren over de voortgang van het «bel me niet» register. Tevens informeer ik u over de laatste stand van zaken rond de invoering van een maximumbedrag per gesprek bij 0900 nummers.

«Bel me niet» register

Tijdens de behandeling in uw Kamer van het wetsvoorstel waarin het «bel me niet» register wordt ingesteld (kamerstuk 30 661), heb ik toegezegd u op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen wat betreft de lagere regelgeving en de gesprekken met Infofilter over een eventuele overdracht van het nu reeds bestaande register. De afgelopen maanden is er intensief overleg gevoerd met de branche om invulling te geven aan de regelgeving rondom het «bel me niet» register. Het doel van dit overleg was om enerzijds de regels goed werkbaar te houden en de lasten ervan te minimaliseren, en om anderzijds wel zeker te stellen dat er een effectief register tot stand komt. De prioriteit heeft gelegen bij een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waar de belangrijkste zaken in worden vastgelegd met betrekking tot het beheer van het register en de gegevens die in het register worden opgenomen. De stand van zaken met betrekking tot de regelgeving is als volgt:

• De AMvB is in concept gereed. Commentaar van ACTAL, CBP en OPTA is verwerkt.

• Deze AMvB zal op 27 juni a.s. in de ministerraad worden behandeld.

• Na akkoord van de ministerraad zal deze worden doorgeleid naar de Raad van State voor advies.

• Na verwerking van het advies van de Raad van State is de AMvB gereed voor publicatie en inwerkingtreding. De verwachting is dat dit in november het geval is.

De tarieven die de beheerder straks in rekening mag brengen, worden in een ministeriële regeling vastgelegd. Daaraan wordt momenteel de laatste hand gelegd.

• De ministeriële regeling moet aan Brussel worden genotificeerd. Die notificatie zal nog voor de zomer plaatsvinden.

• Na een termijn van drie maanden kan de regeling gepubliceerd worden en in werking treden, indien er geen opmerkingen zijn gemaakt naar aanleiding van de notificatie.

• De ministeriële regeling met de tarieven kan, naar verwachting, ongeveer gelijktijdig met de bovengenoemde AMvB in werking treden.

Het wetsvoorstel ligt voor in de Eerste Kamer. Na een positieve stemming in de Eerste Kamer kan de wet gepubliceerd worden.

Er is met Infofilter gesproken over een rol als beheerder. Daar staat men in beginsel niet negatief tegenover, maar men wil logischerwijs eerst alles uitgewerkt zien voordat men een definitief besluit kan nemen. Tevens is gesproken over de overname van het huidige register van Infofilter.

Nu de AMvB en ministeriële regeling zo goed als afgerond zijn, worden de gesprekken over overname van het register en de aanwijzing van de beheerder geïntensiveerd. Zoals al toegezegd in mijn brief van 8 april 2008 (30 661, nr 20), zal ik u van de resultaten op de hoogte houden.

Maximumbedrag per gesprek bij 0900-nummers

In mijn brief van 10 april jl. (30 537 nr. 22) heb ik u geïnformeerd over de invulling van de maatregel rond het maximumbedrag per gesprek, met als doel de lange, dure wachttijden bij 0900-nummers verder te ontmoedigen. Deze maatregel is opgenomen in een wijziging van de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen (Rude). De wijziging van de Rude is op 11 juni jl. gepubliceerd (Staatscourant nr. 110). De verplichting om een maximumbedrag per gesprek te hanteren bij 0900-nummers met een tarief boven de 15 cent per minuut, treedt in werking per 1 oktober a.s. Gelet op de benodigde aanpassingen en technische aspecten, krijgen marktpartijen zo enkele maanden de tijd om zich op de maatregel in te stellen.

De staatssecretaris van Economische Zaken,

F. Heemskerk

Naar boven