30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 augustus 2017

Hierbij bied ik u de volgende sportgerelateerde rapporten en een adviezen aan.

«Sportuitgaven van gemeenten»

Het rapport betreffende de «Sportuitgaven van gemeenten» geeft een overzicht van de uitgaven van gemeenten aan sport in de periode 2010–20161. Over deze periode is te zien dat de uitgaven van gemeenten op jaarbasis rond de 1,1 miljard euro zijn en al een aantal jaar stabiel. Dit betekent dat de gemeenten gemiddeld 64,5 euro per persoon uitgeven aan sport. Wel zijn er tussen gemeenten grote verschillen zo geven meerdere gemeenten meer dan 100 euro en sommigen minder dan 20 euro uit per persoon.

Borging Sportimpulsprojecten 2012–2013

Dit onderzoek naar de borging van de Sportimpulsprojecten van 2012 en 2013 is uitgevoerd door het Mulier lnstituut in opdracht van ZonMw2. ln het onderzoek is gekeken naar de borging van de projecten na de tweejarige projectperiode. Belangrijke conclusie uit het rapport is dat door de Sportimpuls nieuwe samenwerkingsverbanden zijn opgezet, nieuw sport- en beweegaanbod is gerealiseerd en kennis en ervaring is opgedaan met het opzetten en uitvoeren van het project. Zonder de sportimpuls zou dat niet zijn gebeurd. De meeste ondervraagde projecten, (een deel van) de opgezette activiteiten en samenwerkingsverbanden zijn gecontinueerd. Kennis en expertise is grotendeels geborgd. Als activiteiten en samenwerkingsverbanden niet zijn doorgezet is het ontbreken van de borging van financiën de belangrijkste oorzaak. Het duurzaam in beweging krijgen van kwetsbare groepen is een aandachtspunt. Voor deze groepen is inmiddels in vervolgrondes van de sportimpuls meer inzet gepleegd. Ook het experiment in het kader van de sportimpuls, de SBIR Sport en bewegen voor kwetsbare groepen, geeft hieraan invulling.

Sport Toekomst Verkenning

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) publiceren op 12 september aanstaande de eerste sporttoekomstverkenning op de website www.sporttoekomstverkenning.nl. Centraal hierin staat de vraag «waar gaat het heen met de sport tussen nu en 2040». Het RIVM en SCP schetsen in deze toekomstverkenning vier mogelijke opgaven en bijbehorende perspectieven.

Advies Gezondheidsraad Beweegrichtlijnen 2017

De Gezondheidsraad heb ik vorig jaar gevraagd de wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen bewegen en gezondheid te evalueren en te verwerken in een advies. Zoals toegezegd zend ik u bij deze het advies Beweegrichtlijnen 20173. De gezondheidsraad adviseert op basis van haar evaluatie om uit te gaan van nieuwe beweegrichtlijnen.

Verwijzend naar de demissionaire status van het kabinet bied ik u deze rapporten en adviezen zonder inhoudelijke reactie aan.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven