30 136 Herstructurering en uitvoering Stedelijke vernieuwing

Nr. 43 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 september 2015

In de motie Albert de Vries is geconstateerd dat funderingsherstel alleen per bouwblok kan worden aangepakt en dat dit niet van de grond kan komen als één van de betrokken bewoners de financiering niet rond kan krijgen1. De motie verzoekt het Rijk om mede in overleg met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsherstel (KCAF) tot een oplossing van deze financieringsproblematiek te komen. Mede naar aanleiding van deze motie zijn vorig jaar door KCAF -met betrokkenheid van mijn ministerie- in werkgroepverband verkennende gesprekken gestart met betrokken gemeenten, verstrekkers van hypothecaire leningen en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Begin juli 2015 heb ik u gemeld dat betreffende gesprekken zich in een vergevorderde fase bevonden en heb u ik toegezegd u hierover nader te informeren2.

Recent heeft KCAF het voorstel van de werkgroep aan mij aangeboden en in afschrift aan de bestuurders van betrokken partijen. Hiermee wordt de (beleids)verkennende fase afgesloten. Het betreft dan ook een voorstel «op hoofdlijnen», dat uiteraard nog nadere operationalisering en verfijning behoeft. De breed samengestelde werkgroep heeft aangeboden dit, bij voldoende politiek-bestuurlijk draagvlak, op zich te willen nemen.

Bijgaand treft u dit voorstel aan3. Kern van het voorstel is het komen tot een collectief gedragen (funderings)fonds, waar huiseigenaren – onder een aantal randvoorwaarden, waaronder een bloksgewijze aanpak – een beroep op kunnen doen om de benodigde financiering voor urgent funderingsherstel rond te krijgen. Verder heeft het voorstel ook oog voor het zo veel mogelijk voorkomen van toekomstige vergelijkbare gevallen. Daarbij is er door KCAF op gewezen dat funderingsherstel tevens goede kansen biedt in de sfeer van energiebesparing.

Eerder heb ik u in het AO «koopsector en energiebesparing» van 15 januari 2015 (Kamerstuk 30 196, nr. 297) toegezegd dat bezien zou worden in hoeverre het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) een rol kan spelen bij funderingsherstel. Gebleken is dat dit niet goed inpasbaar is binnen de uitgangspunten en voorwaarden van het NEF, die de basis vormden voor de openbare tender waarop partijen destijds hebben «ingeschreven».

Met de aanbieding van het voorstel van de werkgroep aan Uw Kamer is invulling gegeven aan de hiervoor genoemde motie Albert de Vries.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok


X Noot
1

Kamerstuk 32 757, nr. 67

X Noot
2

Kamerstuk 30 136, nr. 42

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven