30 080 Planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier

Nr. 75 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2015

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de vijfentwintigste voortgangsrapportage aan over het programma Ruimte voor de Rivier1. De rapportage bestrijkt de periode van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2014.

Het programma is volop in realisatie. Dit is terug te zien in de voortgang van het programma. De fysieke resultaten van de werkzaamheden in de projectgebieden zijn zichtbaar.

In de verslagperiode is bij de volgende maatregelen de mijlpaal waterveiligheid behaald: Dijkverbetering Amer/Donge, Uiterwaardvergraving Meinerswijk, Obstakelverwijdering Machinistenschool Elst en Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden. Per 31 december 2014 is in totaal bij tien maatregelen de mijlpaal waterveiligheid behaald. In 2015 zal bij nog veertien maatregelen de mijlpaal waterveiligheid gehaald worden. Daarmee is 2015 een belangrijk oogstjaar van het programma.

De programmaraming geeft aan dat het programma vooralsnog binnen het beschikbare budget gerealiseerd wordt.

Eind januari 2015 heeft Nederland stil gestaan bij het hoogwater uit 1995, waar toentertijd 250.000 mensen werden geëvacueerd uit het rivierengebied. 20 jaar later is aandacht besteed aan de impact van de gebeurtenissen en de genomen maatregelen om de waterveiligheid van Nederland te vergroten. De in uitvoering zijnde Ruimte voor de Rivier-maatregelen zijn veelvuldig getoond in de publiciteit rondom de herdenking. Dit helpt bij het verhogen van bewustzijn over de kansen en risico’s die het leven in een delta met zich meebrengt.

Voortgang in de verslagperiode

Planstudiefase

Voor alle maatregelen is een SNIP2A-beslissing genomen. In de verslagperiode is de projectbeslissing (SNIP3) voor een onderdeel van maatregel Dijkverbetering Lek / Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden genomen. Hiermee zijn ook alle SNIP3-beslissingen genomen.

Uitvoeringsfase

De maatregelen Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en Dijkverbetering Oude Maas / Voorne Putten zijn in de verslagperiode gegund.

Bij negen maatregelen zal de beoogde waterveiligheid eind 2015 waarschijnlijk nog niet gerealiseerd zijn. Dit is één maatregel meer dan in de vorige verslagperiode gemeld is: de extra uiterwaardvergraving Millingerwaard. Hier is in de verslagperiode overeenstemming bereikt over de verplaatsing van een overslagbedrijf. Onderdeel van de gesloten overeenkomst is dat het overslagbedrijf tot uiterlijk 1 juli 2016 voortgezet gebruik heeft op de huidige locatie. Het gevolg hiervan is dat de mijlpaal waterveiligheid voor Millingerwaard eind 2016 wordt bereikt.

Buiten de verslagperiode werd duidelijk dat ook de maatregel Uiterwaardvergraving Huissensche Waarden niet voor eind 2015 gereed is. De private initiatiefnemer heeft naar aanleiding van tegenvallende marktomstandigheden aangegeven per direct te stoppen als initiatiefnemer van Uiterwaardvergraving Huissensche Waarden. Op 24 december 2014 heeft de Raad van State, zoals door de initiatiefnemer gevraagd, alle besluiten rond de Huissensche Waarden vernietigd.

Momenteel onderzoek ik welke maatregelen genomen kunnen worden om de beoogde bijdrage aan de PKB-doelstelling alsnog te realiseren. Daarmee wordt ook duidelijk op wat voor termijn de waterveiligheidsdoelstelling behaald kan worden en tegen welke kosten. Hierover wordt u in VGR26 verder geïnformeerd.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

De Raad van State heeft na de verslagperiode, op 11 februari 2015, uitspraak gedaan op de beroepen tegen de besluiten van het gedeelte Reevediep. De beroepen zijn voor het overgrote deel ongegrond verklaard. Echter, in relatie tot twee Natuurbeschermingswetvergunningen dient herstel plaats te vinden door middel van een zogeheten ADC-toets. Aan deze opdracht wordt gewerkt.

Budget

Het programmabudget bedraagt per 31 december 2014 € 2.385,7 miljoen. De raming op 31 december 2014 sluit op € 2.344,0 miljoen.

NURG

Hoewel NURG-projecten geen onderdeel zijn van het PKB-basispakket (met uitzondering van de maatregel Millingerwaard), zijn zij wel noodzakelijk voor het realiseren van de in de PKB opgenomen veiligheidsdoelstelling.

Voor drie maatregelen is de gestelde waterveiligheid inmiddels bereikt. Één maatregel, en enkele deelmaatregelen, bereiken naar verwachting in 2015 de mijlpaal waterveiligheid. Voor twee maatregelen en enkele deelprojecten wordt de waterveiligheid na 2015 opgeleverd. Voor het deelproject Oevergeul Bovenrijn (onderdeel van de maatregel uiterwaardvergraving Rijnwaardense uiterwaarden) onderzoek ik alternatieven in samenhang met het alternatief voor Uiterwaardvergraving Huissensche Waarden.

Stroomlijn

Het onderhoud van de vegetatie in de uiterwaarden is van belang voor voldoende afvoercapaciteit van de rivieren. Met het project Stroomlijn wordt de vegetatietoestand op orde gebracht. Stroomlijn draagt, net als NURG, bij aan het bereiken van de waterveiligheidsdoelstellingen van de PKB. Op 31 december 2014 waren er in totaal twintig maatregelen door Natuur Beherende Organisaties afgerond. In 2015 worden de drie resterende maatregelen op terreinen in beheer van Natuur Beherende Organisaties uitgevoerd. Het wegwerken van achterstallig veiligheidsbeheer van de overige gebieden (in eigendom van particulieren, bedrijven, overheden en natuur beherende organisaties) is in de verslagperiode aanbesteed.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven