30 080 Planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier

Nr. 66 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 september 2013

Conform de Regeling Grote Projecten bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de tweeëntwintigste voortgangsrapportage aan van het programma Ruimte voor de Rivier1. De rapportage bestrijkt de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2013.

Voortgang in de verslagperiode

Uitvoeringsfase

Het grootste deel van het programma is momenteel in uitvoering. Voor de maatregel Oude Maas/ Hoeksche waard heb ik in de verslagperiode een projectbeslissing genomen. Omdat deze maatregel door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP 2) wordt uitgevoerd, blijft het aantal genomen projectbeslissingen van Ruimte voor de Rivier maatregelen ongewijzigd ten opzichte van de vorige verslagperiode.

Toevoeging maatregel Ruimte voor de Rivier IJsseldelta aan de PKB

De maatregel zomerbedverlaging Beneden-IJssel is vervangen door de beperkte hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep) en de verkorte zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Het Reevediep vormt samen met de maatregel verkorte zomerbedverlaging Beneden-IJssel de maatregel Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. In juni heb ik met de provincie Overijssel de Realisatieovereenkomst voor deze maatregel ondertekend.

In de verslagperiode is gebleken dat de opleveringsdatum van de maatregel IJsseldelta verschuift van 2017 naar 2019. De oorzaak hiervan is dat er meer werkzaamheden nodig waren in de planuitwerkingsfase en in de realisatiefase dan van tevoren was voorzien.

Bereiken van het waterveiligheidsniveau

Zoals eerder gemeld in de VGR21 zal bij zeven maatregelen de beoogde waterveiligheid eind 2015 waarschijnlijk nog niet gerealiseerd zijn. Het betreft IJsseldelta (het Reevediep in combinatie met de zomerbedverdieping Beneden-IJssel), de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld, de twee dijkverleggingen Cortenoever en Voorsterklei, de dijkverbetering Nederrijn/ Betuwer/ Tieler- en Culemborgerwaard en de twee dijkverbeteringen bij de Lek (Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en Betuwe/ Tieler- en Culemborgerwaard).

Hoewel NURG projecten geen onderdeel zijn van het PKB basispakket (met uitzondering van de maatregel Millingerwaard), zijn zij wel noodzakelijk voor het realiseren van de in de PKB opgenomen veiligheidsdoelstelling. Zoals eerder gemeld is de oplevering van de NURG-maatregel Afferdensche en Deestsche waarden vertraagd. De geplande opleverdatum is 2018. Oorzaak hiervan is dat er meer tijd nodig was voor het oplossen van kwelproblematiek en het opnieuw voorbereiden van de uitvoering. Ik onderzoek of het mogelijk is om versnellingsmaatregelen te nemen, zodat de oplevering naar voren gehaald kan worden.

In navolging van de aanbevelingen in de ¾ evaluatie Ruimte voor de Rivier door adviesbureau Andersson Elffers Felix geef ik in bijgaande VGR inzicht in het behalen van de waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit per riviertak. Ik zal bezien of ik in de volgende VGR deze uitwerking ook in percentages per riviertak kan geven.

Budget

Het programmabudget bedraagt per 30 juni 2013 € 2.405,3 miljoen. De raming bedraagt € 2.398,5 miljoen met een bandbreedte van 8,1%.

Stroomlijn

Stroomlijn is een eenmalige activiteit om de spontaan opgekomen vegetatie in de uiterwaarden van alle grote rivieren terug te brengen. Het uitvoeren van Stroomlijn is nodig voor het bereiken van de waterveiligheidsdoelstelling in 2015. In de verslagperiode zijn vijf maatregelen afgerond. Volgens planning zullen in 2013 nog vijftien maatregelen en in 2014 twee maatregelen verspreid over het gehele rivierengebied worden uitgevoerd op terreinen in beheer van Natuur Beherende Organisaties. Daarnaast start in de komende verslagperiode de aanbesteding van het achterstallig vegetatie-onderhoud van de overige gebieden.

Pakkettoets

Elk jaar wordt een »pakkettoets» gedaan om vast te stellen of wordt voldaan aan de veiligheidsopgave uit de PKB. In de aanbiedingsbrief bij de VGR 21 heb ik u gemeld dat over het geheel genomen wordt voldaan aan de veiligheidsopgave.

Op twee locaties, de Neder-Rijn bij Wageningen en het Pannerdensch Kanaal, is er ten opzichte van de vorige pakkettoets minder waterstanddaling berekend dan verwacht. De waterveiligheid is echter gewaarborgd doordat met aanliggende waterschappen is vastgesteld dat de dijken de extra waterstand kunnen keren, dan wel dat het tekort wordt meegenomen in de lopende dijkverbeteringen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven