29 683 Dierziektebeleid

Nr. 173 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2013

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft verzocht om een reactie op de berichtgeving dat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit invallen zijn gedaan in de kippensector in verband met fraude met antibioticagebruik.

Met deze brief voldoe ik, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie, aan uw verzoek. Ik verband met interdepartementale afstemming heb ik dit tot mijn spijt niet binnen de gevraagde termijn kunnen beantwoorden.

Onderzoek NVWA-IOD

In de periode van 01 juli 2010 tot 30 januari 2012 heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder leiding van het Functioneel Parket een opsporingsonderzoek uitgevoerd naar een groep verdachten die zich in georganiseerd verband zou bezig houden met ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector. Ik heb uw Kamer hier eerder over bericht bij brieven van 11 mei 2011 (Aanhangsel der handelingen, TK 2010–2011, 2463), 1 juni 2012 (Kamerstuk 29 683, nr. 124) en 12 februari jl. (Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nr. 1273).

Ten behoeve van het strafrechtelijk financieel onderzoek, dat deel uitmaakt van het strafrechtelijk onderzoek, heeft de NVWA-IOD onder leiding van het Functioneel Parket op 1 oktober 2013 voor ruim 650.000 euro beslag gelegd.

In het artikel «Invallen om antibiotica kippensector» wordt verwezen naar deze actie. Er is beslag gelegd op woningen, bedrijfspanden, bankrekeningen en drie auto's. Het beslag is gelegd bij twee hoofdverdachten uit het onderzoek.

Stand van zaken onderzoek:

De zaak heeft op 14 januari 2013 op zitting gestaan in de rechtbank Groningen. De zaak is toen terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen. Er is nog geen datum bekend voor de inhoudelijke behandeling.

Tenslotte

Zoals ik reeds meermalen heb aangegeven, is het illegaal gebruik van antibiotica, gegeven de risico’s voor volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn ontoelaatbaar en moet daartegen zo streng mogelijk worden opgetreden.

In dit kader wordt, zoals al eerder aan uw Kamer gemeld, sinds 2011 door de NVWA ongeveer € 1 mln. per jaar extra besteed aan opsporing en toezicht op antibiotica in de veehouderij.

Daarnaast is dit jaar een effectievere aanpak van illegale handel in diergeneesmiddelen mogelijk geworden doordat het bezit van grondstoffen voor diergeneesmiddelen (inclusief antibiotica) vanaf januari 2013 zonder vergunning niet meer is toegestaan. Importeurs, fabrikanten en distributeurs van werkzame stoffen moeten zijn opgenomen in het Register grondstoffen voor diergeneesmiddelen. Tevens mogen veehouders geen grondstoffen voorhanden hebben. Wanneer nu grondstoffen worden aangetroffen wordt getoetst of men in het Register voorkomt. Het toezicht op illegaal verhandelen en gebruik is door het verbod op het ongeregistreerd voorhanden hebben van grondstoffen veel efficiënter en effectiever uit te voeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven