29 653 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Nr. 37 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 januari 2018

Graag bied ik hierbij de reactie aan op het verzoek van de delegaties van de vier Parlementen van het Koninkrijk d.d. 10 januari jl, waarin werd verzocht om een verslag van het overleg tussen de Venezolaanse autoriteiten en het Koninkrijk dat op 12 januari jl. is gehouden.

De brief, bestemd voor de vier Parlementen van het Koninkrijk, wordt omwille van een snelle terugkoppeling bij uitzondering gestuurd aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal van het land Nederland. Dit betreft een incidentele afwijking van de gebruikelijke procedure waarbij een brief aan alle Parlementen van het Koninkrijk via de Rijksministerraad wordt verstuurd.

Koninkrijksoverleg met Venezuela

Op 12 januari jl. heeft op Aruba overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden. Er stond oorspronkelijk al een overleg tussen Aruba en Venezuela gepland voor medio januari. Na de grenssluiting is dat overleg omgezet naar een overleg tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden.

Minister-President Wever-Croes van Aruba heeft de delegatie uit Venezuela ontvangen in het Regeringsgebouw in Oranjestad, vergezeld door de Arubaanse ministers van Economische Zaken, Transport en Justitie. Namens Curaçao hebben de ministers van Justitie en Financiën deelgenomen aan het overleg. Op mijn verzoek was de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Caracas aanwezig om naast het Koninkrijk ook Nederland (en daarmee Bonaire) te vertegenwoordigen.

Uitkomsten van het overleg

Het Koninkrijk heeft in de relatie met Venezuela altijd gestreefd naar goed nabuurschap en betreurde daarom het eenzijdig sluiten van de grenzen. Deze boodschap is tijdens het overleg opnieuw afgegeven, evenals de bereidheid om over problemen van wederzijds belang serieuze en constructieve gesprekken te voeren met de Venezolaanse autoriteiten.

De besprekingen op 12 januari vonden plaats in een goede en constructieve sfeer. Er is overeenstemming bereikt op verschillende punten. Op basis van het overleg is een conceptverklaring opgesteld.

Het Koninkrijk was akkoord met de tekst mits daarmee ook de blokkade zou worden opgeheven. De ambassadeur in Caracas heeft de instemming met de conceptverklaring op maandag 15 januari nogmaals bevestigd bij de Venezolaanse autoriteiten. Het is nu aan de Venezolaanse autoriteiten om daar een reactie op te geven. Tot op heden is er echter nog geen akkoord van de Venezolaanse autoriteiten ontvangen en wordt de grensblokkade nog altijd gehandhaafd. Het Koninkrijk spant zich ervoor in dat er op korte termijn instemming van Venezuela kan worden verkregen.

Tijdens het overleg heeft het Koninkrijk er bij de Venezolaanse delegatie op aangedrongen dat gestrande reizigers zo snel mogelijk terug moeten kunnen keren. Dit punt was van groot belang voor het Koninkrijk en stond los van de besprekingen die primair de smokkelproblematiek betroffen. Venezuela heeft tijdens de bijeenkomst de toezegging gedaan dat op gang gekomen vluchten vanuit Venezuela naar Curaçao en Aruba met gestrande reizigers onverminderd zouden doorgaan. In de dagen na de bespreking is dit inderdaad goed op gang gekomen en zijn er nagenoeg geen gestrande reizigers meer.

Ten aanzien van illegale grensoverschrijdende activiteiten hebben beide landen afgesproken dat vanaf nu alle importen op basis van officiële en met elkaar afgestemde papieren moet plaatsvinden. Ook worden er werkgroepen ingesteld om nauwere coördinatie en communicatie te waarborgen op diverse terreinen samenhangend met handel en diensten. Er zal worden onderzocht of mechanismen kunnen worden uitgewerkt om (na 12 januari) illegaal binnengekomen goederen naar Venezuela terug te sturen.

Het Koninkrijk heeft bij Venezuela aangedrongen op aanpak van (illegale) migratie, wapen- en drugssmokkel. Overeengekomen is een spoedig vervolg van de zgn. Gemengde Commissie om de gemaakte afspraken nader uit te werken. De Gemengde Commissie is onder het in 2013 afgesloten Memorandum of Understanding tot stand gekomen en vormt het kader om deze belangrijke thema’s te bespreken.

Er is de afgelopen weken goed en intensief contact geweest tussen de regeringen van Nederland, Aruba en Curaçao. Dit zal op dezelfde voet worden voortgezet. Het contact ziet toe op de zorg voor gestrande Nederlandse paspoorthouders, een gezamenlijke aanpak voor de smokkelproblematiek, maar ook op alternatieve handelsstromen en mitigering van andere risico’s indien de situatie aanhoudt.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H. Zijlstra

Naar boven