29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies

Nr. 353 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 november 2017

Hierbij voldoe ik, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, aan het verzoek van de vaste commissie voor Defensie van 24 oktober jl. om een reactie op het bericht van de NOS van 23 oktober jl. over mogelijk meer problemen met de munitie in Mali. Tevens informeer ik u hierbij over de uitkomsten van het bezoek van de medische autoriteit van Defensie aan het Togolese role 2 hospitaal in Kidal.

Zoals gemeld in de brief van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van 20 oktober jl. (Kamerstuk 29 521, nr. 352) heeft Defensie van 29 september tot en met 2 oktober jl. in alle missiegebieden extra veiligheidscontroles uitgevoerd op het gebied van munitiebeheer en -gebruik, de medische keten en het veiligheidsbewustzijn. Die brief gaat in op de munitieproblemen in Mali en de operationele gevolgen daarvan. De afgekeurde munitie is ingenomen en wordt vernietigd. Binnenkort worden de munitievoorraden aangevuld. Op basis van adviezen van munitiespecialisten van Defensie wordt in Kidal de munitieopslagfaciliteit aangepast. Wanneer de operationele pauze in Kidal wordt opgeheven kunnen de langeafstand verkenners rond Kidal weer patrouilleren met munitie die zij meenemen uit Gao. Pas nadat de opslagfaciliteiten zijn aangepast, kan ook in Kidal weer munitie worden opgeslagen.

Op medisch gebied kan ik u melden dat van 20 tot en met 23 oktober jl. de commandant van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie als hoogste medische autoriteit (HMA), ondersteund door een militair chirurg, een werkbezoek in Kidal heeft afgelegd om de medische keten wederom te beoordelen. Het bezoek heeft uitgewezen dat het medische personeel in het role 2 hospitaal goed is opgeleid voor levensreddende chirurgie en ruime ervaring heeft. De Togolese artsen maken weliswaar gebruik van andere protocollen dan Nederlandse collega’s, maar die protocollen en de uitrusting zijn passend voor de levensreddende chirurgie waarvoor het hospitaal is bestemd. Bloed wordt door de Nederlandse bloedbank Sanquin geleverd.

De gezamenlijke oefening die in september is gehouden naar aanleiding van het concept OvV-rapport, was zowel voor de Nederlandse als voor de Togolese medische teams van meerwaarde. Dergelijke oefeningen zullen periodiek worden herhaald, zodat nieuwe lichtingen van Togolees en Nederlands personeel bekend raken met elkaars procedures, wat de verdere samenwerking ten goede komt.

De HMA heeft tijdens zijn werkbezoek aan Kidal geconcludeerd dat de zorg die het Togolese hospitaal kan leveren afdoende is voor levensreddende chirurgie. Ook de ondersecretaris generaal van de VN voor vredesmissies (DPKO), Lacroix, stelde in een gesprek met de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Defensie en marge van de VN Vredesmissieconferentie in Vancouver vast dat de VN hoge eisen stelt aan medische installaties die lidstaten leveren, dat het Togolese role 2 ziekenhuis in dit opzicht zichtbaar is verbeterd in het afgelopen jaar en voldoet aan de VN eisen. Om te garanderen dat tijdens de inzet blijvend aan deze eisen wordt voldaan, voeren de VN ook zelf inspecties uit. Het Togolese role 2 voorziet in levensreddende zorg (life and limb saving surgery) wanneer de patiënt vanwege de omstandigheden of zijn toestand niet (tijdig) per helikopter kan worden geëvacueerd.

Zoals in de brief van 20 oktober jl. is gesteld, is Nederland op dit moment met de VN in gesprek over de kwaliteit van de medische evacuatie. De VN heeft sinds september jl. permanent een helikopter in Kidal gestationeerd die 24 uur per dag inzetbaar is voor medische evacuatie. Deze helikopter is, zo heeft de HMA tijdens zijn bezoek aan Kidal vastgesteld, uitgerust met meerdere crews, een capabel en op haar taken berekend medisch team en heeft hoogwaardige medische apparatuur aan boord. De VN heeft daarnaast bevestigd dat de helikopter op elk moment van de dag binnen 20 minuten kan opstijgen en volledig gereed kan zijn voor medische evacuatie. De ondersecretaris generaal van de VN voor vredesoperaties Lacroix heeft zich in Vancouver bereid getoond om de afspraken met de VN op korte termijn vast te leggen.

Voor het kabinet is de kwaliteit van de medevac-helikopter in Kidal, gecombineerd met de 24/7 inzetbaarheid voor medische evacuatie en de afspraken die de Nederland met de VN heeft gemaakt over de daadwerkelijke inzet voor medische evacuatie meer dan voldoende om ook de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten.

Echter, gezien de gebeurtenissen in Kidal en de wens van het kabinet om aan de hoogste eisen van veiligheid en medische capaciteiten te voldoen in het inzetgebied, zal het kabinet aanvullend en in dit unieke geval aan een derde partij vragen om een analyse van de aanwezige medische capaciteiten in Kidal. Het kabinet zal de Kamer zo spoedig mogelijk informeren over deze analyse en afspraken met de VN.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven