29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies

32 706 Beveiliging zeevaartroutes tegen piraterij

Nr. 305 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2015

Hierbij bied ik u het toezichtsrapport aan van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten inzake twee operaties die door de MIVD zijn uitgevoerd ter ondersteuning van de Nederlandse inspanningen op het gebied van piraterijbestrijding in de Hoorn van Afrika (rapportnummer 44)1.

Het rapport bevat geen geheime bijlage.

Ik spreek mijn waardering uit voor het onderzoek van de Commissie. In het rapport wordt inzichtelijk gemaakt onder welke voorwaarden de MIVD de ondersteuning van de krijgsmacht met inlichtingenmiddelen kan uitvoeren en op welke wijze van de voorgeschreven procedures in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) kan worden afgeweken. De MIVD mag in beginsel alleen van door de Wiv 2002 voorgeschreven procedures afwijken indien het volkenrechtelijk mandaat hiervoor een juridische grondslag biedt en er sprake is van zwaarwegende redenen.

Een zwaarwegende reden om af te wijken kan bijvoorbeeld zijn het onderzoek van de MIVD naar acute dreigingen gericht tegen Nederlandse of bondgenootschappelijke troepen (threat to the force). Het kan ook gaan om onderzoek naar net zo acute gevaren voor het behalen van de doelstelling van de militaire missie (threat to the mission). De Commissie hecht met name belang aan het tijdkritische karakter van de inlichtingenondersteuning door de MIVD.

Het is positief om te vernemen dat de Commissie concludeert dat de toepassing van de selectiebevoegdheid in het kader van de inzet van de Zr. Ms. Johan de Witt en Hr. Ms. Rotterdam ten behoeve van de antipiraterijmissies rechtmatig was.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven