29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 304 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 maart 2018

Naar aanleiding van de Regeling van werkzaamheden van 21 februari jl. informeer ik u over de kosten van het stijgende ziekteverzuim in de zorg (Handelingen II 2017/18, nr. 55, item 9).

Graag wil ik u allereerst verwijzen naar de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Slootweg en Van den Berg (beiden CDA) over dit onderwerp, die ik op 12 maart jl. naar uw Kamer heb gezonden (Aanhangsel Handelingen II 2017/18, nr. 144).

Ziekteverzuim hangt samen met vele factoren. Door hoge werkdruk en werkstress kan het verzuim toenemen. Op dit moment hebben alle branches in zorg en welzijn te maken met oplopende tekorten aan personeel. Daarbij gaat onder andere door de vergrijzing de zorgvraag juist omhoog. Dit alles is in samenhang dan ook onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg dat ik 13 maart heb gelanceerd samen met de Minister voor Medische Zorg en Sport en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Kamerstuk 29 282, nr. 303).

Dit programma is gericht op het aantrekken en opleiden van méér mensen, beter opleiden en anders werken. Mensen wonen, werken en leren vaak in dezelfde regio. In het programma is dan ook een centrale rol weggelegd voor regionale actieplannen die in de regio zelf worden gedragen door werkgevers, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden.

Goede initiatieven op het gebied van gezond werken en duurzame inzetbaarheid zijn er al. Denk hierbij aan het samenwerkingsverband Sterk in je werk1 van de bonden CNV Zorg en Welzijn en FNV Zorg en Welzijn met RegioPlus, waarin gratis en persoonlijk loopbaanadvies wordt geboden aan medewerkers in de zorg. Of denk aan de aanpak organisatieklimaat van Stichting IZZ2, waarbij in teamverband wordt gewerkt aan het voeren van een veilige dialoog om een gezond en veilig organisatieklimaat te creëren. Ook de loopbaanservice van Zorg aan Zet3 is een goed voorbeeld. Hiermee worden workshops en training aangeboden, online tests en toolkits en kunnen zorgmedewerkers inspiratie opdoen door de ervaringsverhalen van anderen. Als laatste voorbeeld, het project Wendbaar aan het werk van Transvorm en WGV Zorg en Welzijn4 dat zich richt op goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Deze en andere projecten laten zien dat wij gezamenlijk niet alleen de arbeidsmarkttekorten aanpakken, maar ook het daarmee samenhangende ziekteverzuim.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven