28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 403 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 april 2014

Hierbij bieden wij u de halfjaarlijkse voortgangsrapportage van het programma Veilige Publieke Taak (VPT) en het rapport «Bestuur in actie» aan1.

Veilige Publieke Taak

In 2007 is door de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het programma VPT geïnitieerd om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak – zoals ambulancemedewerkers, brandweermensen, onderwijzers en conducteurs – landelijk aan te pakken.

Het gaat daarbij om een gecombineerde en integrale aanpak van werkgeversmaatregelen, het bevorderen van de ketensamenwerking (beide vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en strafrechtelijke maatregelen (vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie).

Hoofdlijnen van het programma zijn de lokale bestuurlijke aanpak en het ondersteunen van werkgevers en werknemers, preventie van agressie en geweld en het aanpakken van de dader.

Voortgangsrapportage

In bijgaande voortgangsrapportage wordt ingegaan op de inspanningen die in de periode juli – december 2013 zijn verricht en de voortgang die is geboekt op het terrein van genoemde hoofdlijnen.

Toezeggingen

Tijdens het Algemeen Overleg Agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers en overheidsmedewerkers van 30 januari 2013 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uw Kamer toegezegd deze te informeren over de trainingen voor raadsleden in het omgaan met agressie en geweld2. Naar aanleiding hiervan is een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgegaan naar alle burgemeesters en gemeentegriffiers met de oproep om over te gaan tot het trainen in de omgang van agressie en geweld van de nieuwe raadsleden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Raadsleden kunnen trainingen en workshops volgen, die bijvoorbeeld vanuit het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak en de vereniging van raadsleden (Raadslid.nu) worden aangeboden. Voor griffiers wordt op dit moment een (digitaal) programma ontwikkeld om het onderwerp Veilige Publieke Taak te bespreken met raadsleden. Daarmee wordt het bewustzijn over het onderwerp vergroot en wordt tevens aan raadsleden een handelingsperspectief geboden indien zij worden geconfronteerd met agressie. In aanvulling hierop heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het mondelinge vragenuurtje van 18 februari jl. aangekondigd om samen met Raadslid.nu, na de verkiezingen vier bijeenkomsten te organiseren voor alle nieuwe gemeenteraadsleden en wethouders om het onderwerp agressie en geweld boven aan de agenda te zetten (Handelingen II 2013/14, nr. 55, Mondelinge vragen van het lid Van Toorenburg aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «Honderden raadsleden overwogen opstappen»). Hierover wordt u in de volgende voortgangsrapportage geïnformeerd.

De nog openstaande toezegging3 van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om in de rechtspositieregeling voor burgemeesters op te nemen dat de gemeente de beveiligingskosten van een veilige woon- en werkplek voor burgemeesters voor haar rekening neemt, wordt gestand gedaan in de tweede tranche harmonisatie en modernisering van de rechtspositie van de decentrale politieke ambtsdragers. Het streven is om deze rechtspositiebesluiten rond 1 juli 2014 te publiceren in het Staatsblad. Op dit moment worden de algemene maatregelen van bestuur voorbereid. De intentie is om de bepaling niet alleen te laten gelden voor burgemeesters maar deze te verbreden naar alle politieke ambtsdragers.

Daarmee worden deze toezeggingen als afgedaan beschouwd.

Bestuur in actie

Het onderzoek «Bestuur in actie» is verricht in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De lokale aanpak van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak is gebruikt als casus om het belang van professioneel samenspel en de verschillende rollen binnen de gemeentelijke organisatie daarbij inzichtelijk te maken. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen bestaan in hoe vaak en hoe krachtig er opgetreden wordt naar aanleiding van incidenten. Het rapport pleit voor professioneel samenspel van alle betrokken bestuurders en managers. De gemeentesecretaris zou hier meer dan nu het geval is een regierol in kunnen vervullen. Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek zullen in het kader van de lokale bestuurlijke aanpak diverse activiteiten worden ondernomen, waarover u in de volgende voortgangsrapportages wordt geïnformeerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Kamerstuk 28 684, nr. 372

X Noot
3

Kamerstuk 28 684, nr. 373

Naar boven