28 286 Dierenwelzijn

Nr. 724 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2014

Zojuist is in Londen, tijdens de «high level conference on the illegal wildlife trade», de internationale samenwerking bekrachtigd in de strijd tegen stroperij en illegale handel van beschermde dier- en plantsoorten. De conferentie werd bijgewoond door de prinsen Charles, William en Harry. De slotverklaring werd ondertekend door vier staatshoofden, meer dan dertig Ministers en verschillende VN-organisaties. Namens Nederland heb ik deze verklaring ondertekend; deze vindt u als bijlage bij deze brief1.

De conferentie werd georganiseerd door de Britse overheid om tot een wereldwijde en gezamenlijke aanpak te komen, die alle elementen van de «wildlife crime» keten omvat. De aanwezige vertegenwoordigers deden toezeggingen om stroperij en illegale handel hard aan te pakken en wereldwijde biodiversiteit te beschermen.

In de slotverklaring is een aantal voor Nederland belangrijke zaken opgenomen. Zo wordt sterk op handhaving ingezet en wordt het moratorium gehandhaafd op de verkoop van ivoor. De verklaring onderstreept ook het belang «wildlife crime» een halt toe te roepen door de drijfveren voor illegale handel in ivoor en neushoornhoorn aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om mensen die met de dieren in één gebied leven een goede economische basis te geven. Dat kan door de lokale economie te versterken door een goede landbouw. En door hen inzicht te geven in de economische waarde van natuur.

Ik heb daarom vandaag een bedrag (in totaal € 1 mln) en expertise toegezegd voor verschillende onderdelen van de «wildlife» keten. Nederland zal een extra donatie doen aan het «African Elephant Fund» voor een duurzaam samenleven van olifanten en de lokale bevolking. Ook zal Nederland de kennis en expertise van het Nederlands Forensisch Instituut beschikbaar stellen, om bij te dragen aan opsporing van bendes en het traceren van illegale handel via bijvoorbeeld DNA analyses. Hierover heb ik afspraken gemaakt met o.a. Botswana. Met de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol heeft Nederland veel douane-expertise en techniek in huis rond het scannen van containers. Deze expertise kan worden ingezet in Afrikaanse en Aziatische havens bij het onderscheppen van illegale transporten. Met Kenia ben ik overeengekomen om deze expertise in te zetten in de haven van Mombasa. Omdat het verminderen van de vraag belangrijk is voor het stoppen van de illegale handel, heb ik steun toegezegd aan maatschappelijke organisaties, om tot vraagreductie in China te komen. Tot slot heb ik toegezegd om in Rwanda projecten financieel te ondersteunen voor het beheer van parken en het tegengaan van stroperij.

De politieke wil om tot wereldwijde en effectieve maatregelen te komen tegen «wildlife crime» was bijzonder groot tijdens deze bijeenkomst en geeft hoop voor iconische dieren als olifanten, neushoorns en andere bedreigde diersoorten en de mensen die met hen samenleven.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven