28 089 Gezondheid en milieu

Nr. 260 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2023

Op 5 april heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat mij verzocht een reactie te geven op de brief van de Dorpsraad Wijk aan Zee van 22 maart 2023 met betrekking tot de verkorte vergunningprocedure voor Tata Steel. Met deze brief geef ik hier invulling aan.

Doel

Een gezonde en veilige leefomgeving is belangrijk voor ons allemaal. Het is daarom mijn doel om negatieve gezondheidseffecten in dit gebied zoveel mogelijk weg te nemen. Hier wordt aan gewerkt door middel van het aanscherpen van vergunningen en het implementeren van de maatregelen bij Tata Steel uit het Roadmap Plus programma.

Daarnaast is het voor mij van groot belang om, samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Noord-Holland, een zo snel mogelijke transformatie te faciliteren van Tata Steel, waarbij in plaats van kolen en aardgas, waterstof en groene elektriciteit wordt gebruikt voor de staalproductie. Dit zal leiden tot sluiting van de meest vervuilende onderdelen en moet de milieu- en gezondheidssituatie fors verbeteren.

Het proces om hiertoe te komen dient goed, gedragen en zorgvuldig te worden ingezet. De ordegrootte en ambitie van de plannen van het bedrijf zijn substantieel. Ze vereisen veel formele stappen en voorbereiding.

De provincie Noord-Holland is een procedure voor een projectbesluit gestart en coördineert de vergunningverlening, zodat de vergunningverlening op een zorgvuldige manier wordt versneld. Er wordt gekozen voor een zo snel mogelijke procedure die aansluit op de nieuwe Omgevingswet zonder in te boeten op zorgvuldigheid en inspraak die essentieel is voor dit proces.

Proces

Door de coördinatie van de vergunningverlening wordt door de provincie minimaal anderhalf jaar tijd gewonnen zonder de mogelijkheden voor inspraak/beroep wezenlijk te beperken. Het is een ieders wens dat Tata Steel zo snel mogelijk het productieproces verduurzaamt, waardoor onder andere Kooks- en Gasfabriek 2 zullen sluiten. Dat vraagt om snelle vergunningverlening. Met deze route wordt de vergunningverlening eerder afgerond waardoor het groenstaalplan van Tata Steel sneller kan worden gerealiseerd én de oude installaties sneller gesloten kunnen worden. Als de provincie Noord-Holland niet voor deze procedure kiest, duurt het proces langer. De snelle vergunningverlening is ook vastgelegd in de zogeheten Expression of Principles, een intentieverklaring met Tata Steel die ik mede heb ondertekend.

De winst voor de leefomgeving is één van de onderwerpen die de komende tijd als onderdeel van de procedure verder wordt uitgewerkt. Mijn eigen ministerie gaat, in samenwerking met de Commissie voor de Milieueffectrapportage, het RIVM en een samen te stellen expertgroep aan de slag met het beoordelen van de effecten van de groenstaalplannen op het milieu.

Participatie

Voor de vergunningverlening van een deel van het groenstaalplan zijn er, ten opzichte van een reguliere vergunningsprocedure, ruimere participatiemogelijkheden. Daarbij moeten de kaders van de Omgevingswet en de provinciale uitgangspunten voor participatie worden gevolgd. Dat lijkt mij een goede zaak. Ik vind het van groot belang dat omwonenden en belanghebbenden zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de stappen die worden gezet. Van belang is dat door de betrokken overheden en het bedrijf goed wordt geluisterd naar de input die door omwonenden wordt aangedragen. In de afgelopen jaren heb ik een aantal keer gesproken met inwoners uit de IJmond. Ik ben ervan overtuigd dat hun inbreng bij kan dragen aan een beter plan.

De komende tijd zullen verschillende inspraakprocessen in gang worden gezet. Dit betreft het participatieproces en de inrichting van de zogenaamde omgevingstafel. Het participatieproces wordt geleid door Tata Steel. Zij zijn verantwoordelijk voor de plannen en de uitvoering daarvan. De provincie toetst procesmatig en motiveert of de participatie door Tata Steel goed is uitgevoerd, comform gepubliceerde werkwijze participatie. De omgevingstafel wordt georganiseerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in het kader van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de MER-procedure.

Het doel dat Tata Steel met de participatie wil bereiken, is om signalen en zienswijzen op te vangen ten behoeve van een zo zorgvuldige procedure voor het milieu-effectrapport (MER). De eerste fase met inspraakmogelijkheden is inmiddels gestart.

Tot slot

Het Rijk en de Provincie Noord-Holland staan klaar om voortvarend te werken een versnelde verduurzaming van Tata Steel in lijn met de Expression of Principles van vorig jaar. Mede op basis van het verzoek van uw Kamer, is het daarnaast mijn doel om in het kader van de maatwerkafspraken verdergaande afspraken te maken ten aanzien van gezondheid en milieu.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven