27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 400 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2017

Voor het reces heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken u geïnformeerd over het voorstel van de Europese Commissie (EC) ten aanzien van de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat (Kamerstuk 27 858, nr. 397). Bijgaand stuur ik u het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) over dit voorstel en mijn beoordeling ervan. Ook ga ik in op de status van de werkzame stof maleïne hydrazide conform toezegging in het AO Landbouw- en Visserijraad van 23 januari 2017 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 963).

EU-besluitvorming glyfosaat

De Europese Commissie (EC) heeft recent voorgesteld de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat voor een periode van tien jaar te verlengen (Kamerstuk 27 858, nr. 397). Dit voorstel is gestoeld op de wetenschappelijke beoordelingen conform het wettelijk EU-toetsingskader van glyfosaat door de European Food Safety Authority (EFSA) in samenwerking met de rapporterende lidstaat Duitsland. Daarnaast is het voorstel gebaseerd op het classificatiebesluit van European Chemicals Agency (ECHA). Hieruit volgt dat glyfosaat toelaatbaar is en veilig gebruikt kan worden. Er is geen bewijs voor classificatie als kankerverwekkend, mutageen of reprotoxisch (Kamerstuk 27 858, nr. 394). Aan de EFSA beoordeling is -conform de EU-procedure voor de beoordeling van gewasbeschermingsstoffen- ook bijgedragen door het Ctgb en de andere lidstaatautoriteiten in de EU. De EC zal het voorstel naar verwachting dit najaar, op z’n vroegst in oktober, ter stemming agenderen in het Standing Commitee for Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF).

Het Ctgb heeft recent per brief geadviseerd over de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat. Het Ctgb laat weten het op wetenschappelijke gronden eens te zijn met verlenging van de goedkeuring van glyfosaat en acht een goedkeuringstermijn van zowel tien als vijftien jaar acceptabel.

Het Ctgb concludeert:

  • de EFSA-conclusie vormt een adequate weergave van de gevoerde discussies (en uitkomsten hiervan) ten aanzien van de beoordeling van de risico’s van glyfosaat voor het milieu;

  • veilig gebruik van glyfosaat is mogelijk;

  • bij de toelating van glyfosaathoudende middelen in Nederland moeten maatregelen worden voorgeschreven door het Ctgb ter bescherming van het oppervlaktewater, meer precies voor de inname van oppervlaktewater voor de bereiding van drinkwater;

  • voor een aantal toepassingen is het lange termijn risico voor vogels en zoogdieren op grond van de huidige beschikbare gegevens (nog) niet afgedekt. Dit komt vaker voor en hiervoor moet het Ctgb (conform Europese procedures) bij de toelating van glyfosaathoudende middelen in Nederland een aanvullende beoordeling uitvoeren op basis van aanvullende gegevens van de aanvrager, voordat een Nederlandse toelating mogelijk is.

U treft het advies van het Ctgb in de bijlage aan1.

Ik ben voornemens om, in lijn met dit advies, in te stemmen met het voorstel van de EC. Dit impliceert dat de goedkeuring van glyfosaat voor een periode van 10 jaar wordt hernieuwd.

Maleïne hydrazide

In de aanloop naar de Europese besluitvorming over de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof maleïne hydrazide hebben diverse sectorpartijen, alsook het lid Geurts, zorgen geuit over het mogelijk verlies van deze stof voor de uienteelt (Aanhangsel Handelingen II 2016/17, nr. 1090). Ik kan u melden dat recent op Europees niveau is besloten tot verlenging van de goedkeuring van maleïne hydrazide voor een periode van 15 jaar, onder de voorwaarde dat de stof gezuiverd is van het bijproduct hydrazine. Desalniettemin heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken de sector gevraagd in het licht van het verduurzamen van de gewasbescherming op zoek te gaan naar mogelijke alternatieven voor het gebruik van deze stof.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Brief van het Ctgb aan de Staatssecretaris van Economische Zaken, raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven