26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding

Nr. 211 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juli 2018

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Justitie en Veiligheid, de Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2017 aan (bijlage 1)1 met bijbehorende rapportenbundel (bijlage 2)2. Daarnaast informeer ik u over de stand van zaken van twee toezeggingen.

Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2017: Conclusies en bevindingen

De Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2017 is de vijfde jaarlijkse rapportage over de veiligheidssituatie bij Brzo-bedrijven in Nederland. Hiermee wordt een beeld gegeven van de inspanningen door zowel bedrijven als toezichthouders. Het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo) is gebaseerd op de Europese Seveso III-richtlijn en beoogt het voorkomen en beheersen van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. Het Brzo is integraal van aard en stelt eisen op het gebied van omgevingsveiligheid, arbeidsveiligheid en de voorbereiding op de rampenbestrijding.

Algemene conclusie van de Staat van de Veiligheid 2017 is dat de Brzo-toezichthouders in hun rapportage over 2017 (net als over 2016 (Kamerstuk 26 956, nr. 210)) geen melding maken van een situatie bij een Brzo-bedrijf waar sprake is van een langdurig onbeheerste veiligheidssituatie met verhoogd risico voor werknemers en de omgeving. Verder kan op basis van de beschikbare informatie en de resultaten uit het toezicht en de handhaving op majeure risicobedrijven geconcludeerd worden dat de lijn met betrekking tot de Brzo-overtredingen in de afgelopen jaren wordt voortgezet. Dit houdt een verdere afname van het aantal zware overtredingen in, en een verschuiving van middelzware naar lichte overtredingen. Het aantal bedrijven zonder overtredingen ligt in de range van 40–45%.

De rapportage van Veiligheid Voorop betreft eigen gegevens en indicatoren die vanuit de deelnemende branches (c.q. bedrijven) zelf worden bijgehouden en geanalyseerd. Op basis van de door Veiligheid Voorop gerapporteerde resultaten over de afgelopen vijf jaar kan mogelijk de volgende tendens worden afgeleid. Het uitvoeren van managementinspecties blijft min of meer op een gelijk niveau (ca. 23 managementinspecties per 100 fte). Het aantal lekkages is de afgelopen vijf jaar afgenomen. De Staat van de Veiligheid 2017 geeft ook nu weer een transparant beeld van de inspanningen die door bedrijfsleven en overheden zijn verricht op het gebied van de veiligheid bij deze bedrijven. Een algehele en eenduidige conclusie met betrekking tot de veiligheidsprestaties van Brzo-bedrijven als geheel blijft echter moeilijk te geven.

Sinds 2015 is ageing (veroudering van installaties) opgenomen in het Brzo als specifiek onderdeel in het op te stellen preventiebeleid. De Brzo-toezichthouders hebben in 2016 een enquête uitgevraagd waarvan de uitkomsten in de Staat van de Veiligheid 2017 zijn meegenomen. Sinds 2017 is ageing een onderdeel van de Brzo-inspectie. In 2017 werd bij 283 Brzo-inspecties het onderwerp ageing beoordeeld aan de hand van de thema’s «technische integriteit van installaties» en «hoe het onderhoudsmanagement wordt ingevuld». Daarbij zijn 72 overtredingen bij 48 Brzo-bedrijven geconstateerd. De verkregen specifieke toezichtinformatie wordt nader geanalyseerd en dient ook als input om het vervolg van dit project verder vorm en inhoud te geven. De Brzo-toezichthouders gaan binnenkort bepalen wat de volgende deelthema’s voor het onderwerp ageing zijn.

In de Staat van de Veiligheid 2017 zijn de resultaten opgenomen van de rapportage van 2012–2014 aan de Europese Commissie. In de volgende Staat van de Veiligheid wordt een vergelijking van de Nederlandse en Europese cijfers opgenomen met mogelijke trends van de afgelopen 20 jaar. Verder wordt een nadere analyse gemaakt van de Brzo-overtredingen van de afgelopen vijf jaar.

Stand van zaken twee toezeggingen

In het AO Externe Veiligheid van 16 mei jl. (Kamerstuk 28 089, nr. 89) vroeg het lid Laçin (SP) naar het in opdracht van de gemeente Zoetermeer uitgevoerde onderzoek door de GGD naar de uitstoot van ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics. De gemeente Zoetermeer heeft documenten met betrekking tot deze zaak gepubliceerd op haar website3. Daar zijn ook documenten over bijvoorbeeld de gezondheidsenquête gepubliceerd.

In het AO Externe Veiligheid en in het daaropvolgende Dertigledendebat «Frauduleus handelen van afvalinzamelbedrijven» op 31 mei jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 88, item 5) is toegezegd invulling te geven aan een openbaar overzicht van Brzo-bedrijven met de overtredingen. Op de website van BRZO+ worden sinds 2015 openbare samenvattingen van inspecties per Brzo-bedrijf getoond met daarin de Brzo-overtredingen. BRZO+ stelt binnenkort op haar website4 een overzicht op waarin, op basis van de reeds beschikbare openbare samenvattingen van inspectierapporten van alle Brzo-bedrijven, de overtredingen per bedrijf staan opgenomen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Naar boven