26 488 Behoeftestelling vervanging F-16

Nr. 417 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2016

Inleiding

Met deze A-brief informeer ik u, overeenkomstig het Defensie Materieel Proces (DMP), over de behoeftestelling «F-35 zelfbeschermingsmiddelen». Deze behoeftestelling is een deelproject van het project Verwerving munitie boordkanon, zelfbeschermingsmiddelen en wapenladers F-35. Vanwege de verwachte levertijd van de zelfbeschermingsmiddelen is het noodzakelijk nu met de verwerving te beginnen. De verwachte levertijd voor deelproject «Munitie boordkanon en wapenladers» is korter. Te zijner tijd volgt informatie over die (deel)projecten.

Behoefte

Evenals bij de F-16 is het noodzakelijk dat de F-35 beschikt over zelfbeschermingsmiddelen om onder alle omstandigheden met een zo beperkt mogelijk risico te kunnen opereren. Defensie beoogt eind 2021 een eerste operationele capaciteit (IOC) van de F-35 beschikbaar te hebben. Op dat moment moeten voldoende zelfbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn. De behoeftestelling bestaat uit verschillende typen flares om hittezoekende raketten te misleiden (zowel bij inzet als training) en sleepdoelen (towed decoys) tegen radargeleide raketten.

Samenwerking

De F-35 zelfbeschermingsmiddelen worden in een internationaal samenwerkingsverband onder leiding van het F-35 Joint Program Office (JPO) ontwikkeld. De schaalgrootte die dit oplevert is, voordelig voor de stuksprijs. De producten komen Military Off-The-Shelf (MOTS) beschikbaar en zullen via het Foreign Military Sales (FMS) programma worden aangeschaft.

Relatie met andere projecten

Het deelproject «F-35 Zelfbeschermingsmiddelen» heeft relaties met de onderstaande projecten:

  • Project Verwerving F-35. De F-35 zelfbeschermingsmiddelen dienen in de F-35 geïntegreerd te worden. Ook de simulatoren moeten hierop worden aangepast.

  • Project Verwerving munitie boordkanon, zelfbeschermingsmiddelen en wapenladers F-35. De behoeftestelling voor F-35 zelfbeschermingsmiddelen is hiervan een deelproject.

  • Project Verwerving middellange tot lange afstandsraket voor de F-35.

Functionele kenmerken

De zelfbeschermingsmiddelen moeten de F-35 bescherming bieden tegen hitte zoekende en radargeleide raketten.

Financiële aspecten

Het deelprojectbudget wordt geraamd tussen de € 25 en € 100 miljoen. Deze kosten komen in de periode 2017 tot en met 2024 ten laste van het investeringsbudget van Defensie. In het budget is een risicoreservering van vijf procent opgenomen. Het uitstellen van de geplande investeringen zou als gevolg hebben dat de F-35 geen zelfverdedigingsmiddelen heeft en niet kan voldoen aan de taakstelling. Hierdoor zou de geplande IOC-datum niet of later worden bereikt. Dat geldt ook voor het moment waarop de toestellen volledig operationeel zijn, de FOC-datum.

Vooruitblik

De uitvoering van het deelproject staat gepland in de periode van 2017 tot en met 2024. De ontwikkeling van de flares en sleepdoelen staat onder leiding van het JPO. Het productrisico wordt als laag ingeschat omdat de druk hoog zal zijn een goed product af te leveren. Alle partners zullen deze zelfbeschermingsmiddelen immers gaan gebruiken. De zelfbeschermingsmiddelen worden specifiek voor de F-35 ontwikkeld. Met het oog op de geplande IOC-datum is tijdige bestelling van de middelen via het FMS-programma belangrijk. Defensie is voor de levering mede afhankelijk van de Amerikaanse overheid. De productie van zelfbeschermingsmiddelen zal in de komende jaren naar verwachting sterk toenemen om alle gebruikers van deze middelen te kunnen voorzien. Naar verwachting zal dit een gunstige invloed hebben op de prijsontwikkeling. Het projectrisico ten aanzien van het aspect geld wordt dan ook als gemiddeld ingeschat.

Mandatering

Gezien de aard en financiële omvang van het project ben ik voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren het project uit te voeren. De Kamer zal over dit project worden geïnformeerd met de voortgangsrapportages over de Verwerving van de F-35.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven