25 657 Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 290 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 mei 2017

In reactie op de brief van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 april jl. over de invoering van een nieuwe regeling door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) wat betreft het pgb- trekkingsrecht, informeer ik de Kamer als volgt.

De brief van de SVB heeft betrekking op een specifiek aspect van de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb) in de Zorgverzekeringswet (Zvw-pgb).

Samengevat

  • Hoofdregel is dat Zvw-pgb-declaraties gebaseerd moeten zijn op het daadwerkelijk aantal geleverde uren zorg. Vaste maandlonen voldoen niet aan dit vereiste.

  • Omdat door het omzetten van maandlonen in urendeclaraties per 1 juli as. zorgverleners in de maand augustus geen betaling zouden ontvangen, blijven de zorgverzekeraars vooralsnog bestaande maandloonbetalingen in het Zvw-pgb toestaan.

  • Budgethouders en zorgverleners die het maandloon al hebben omgezet in een uurloon (soms heeft dit de voorkeur van de budgethouder) mogen ervoor kiezen dit zo te laten.

  • De SVB informeert alle budgethouders die het betreft.

  • Zodra, dankzij het toekomstige budgethoudersportaal, de maandlonen op termijn zonder ingrijpende financiële gevolgen voor de zorgverleners alsnog kunnen worden omgezet, zullen de zorgverzekeraars hiertoe overgaan.

Vaste maandlonen en urendeclaraties

In mijn brief van 29 april 20161 informeerde ik uw Kamer over de maandlonen in het Zvw-pgb. De zorgverzekeraars hebben van meet af aan (vanaf 1 januari 2015) als voorwaarde gesteld dat alle Zvw-pgb-zorgdeclaraties gebaseerd zijn op het daadwerkelijk geleverde aantal uren zorg. Dit uit het oogpunt van een

rechtmatige uitvoering die voldoet aan de vereisten van de Zvw en de polisvoorwaarden. Alleen voor zorgovereenkomsten die al voor 1 januari 2015 bij de SVB geregistreerd waren, was uitbetaling van een vast maandloon uit coulance tijdelijk nog toegestaan.

De zorgverzekeraars besloten de coulanceregeling voor bestaande maandloonbetalingen vanaf 1 juli 2017 te stoppen. Ter uitvoering daarvan heeft de SVB desbetreffende budgethouders per brief verzocht de zorgovereenkomst op maandloonbasis tijdig om te zetten in een zorgovereenkomst op basis van een uurloon.

Vertraging in de uitbetaling voorkomen

Het omzetten van maandlonen in urendeclaraties zou ertoe leiden dat zorgverleners in de maand augustus van dit jaar eenmalig geen uitbetaling uit het pgb ontvangen. Omdat zowel ZN, de SVB als ik dit ongewenst vinden, is uitvoerig onderzocht of deze maand is te overbruggen, bijvoorbeeld door een voorschot te verstrekken dat later wordt verrekend. De conclusie is dat dit juridisch en uitvoeringstechnisch niet mogelijk is. Bovendien zou dit de nadelige gevolgen voor de zorgverlener niet volledig wegnemen.

Om de vertraging in de uitbetaling alsnog te voorkomen ben ik met de zorgverzekeraars overeengekomen dat zij de bestaande maandlonen in het Zvw-pgb vooralsnog blijven toestaan. Voor nieuwe zorgovereenkomsten blijft gelden dat deze alleen op uurloonbasis mogelijk zijn. Ik heb de zorgverzekeraars toegezegd te regelen dat deze maandlonen, zolang die bestaan, ten laste van het Zorgverzekeringsfonds mogen worden gebracht. Zodra na de ingebruikname van het budgethoudersportaal de afhandeling van zorgdeclaraties is geoptimaliseerd, en de gevolgen voor zorgverleners minder ingrijpend zijn, zullen de zorgverzekeraars alsnog overgaan tot het omzetten van maandlonen. Dit zal gebeuren in overleg met alle betrokken partijen.

Budgethouders die het maandloon in de zorgovereenkomst al hebben veranderd in een uurloon mogen ervoor kiezen dit zo te laten. De SVB informeert alle budgethouders die het betreft.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Kamerstuk 34 233, nr. 67.

Naar boven