25 422 Opwerking van radioactief materiaal

Nr. 103 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 1 juli 2013

Binnen de vaste commissie voor Economische Zaken heeft een fractie de behoefte om enige vragen en opmerkingen voor te leggen aan de minister van Economische Zaken over de brief van 4 juni 2013 inzake de verklaring van geen bezwaar reparatie en opstart Hoge Fluxreactor te Petten (Kamerstuk 25 422, nr. 102).

De minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 28 juni 20132.

Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Hamer

De griffier van de commissie, Franke

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de GroenLinks-fractie

De leden van de GroenLinks-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de minister. Inmiddels blijkt de Hoge Fluxreactor te Petten weer in werking te zijn gesteld. Naar aanleiding hiervan hebben deze leden de volgende vragen. Is de lekkage van het primaire koelsysteem op dit moment volledig gestopt? Is er sprake geweest van lekkage in de ondergrond? Zo ja, is er sprake van bodemverontreiniging? Welke vloeistof is er gelekt? Heeft er een 100% controle plaatsgevonden op de reactor? In hoeverre is er nog medische behoefte aan de Hoge Fluxreactor als medische isotopen ook door middel van andere technologieën, zoals Cyclotrons geproduceerd kunnen worden?

II Antwoord/Reactie van de minister

Op 13 december 2012 (Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nr. 876) heb ik uw Kamer op de hoogte gesteld van de lekkage van een transportleiding waardoor de radioactieve stof tritium in het grondwater terecht is gekomen en over de lekkage van het primaire systeem van de Hoge Flux Reactor.

Door een lekkage in een transportleiding is tritium in het grondwater op de locatie van de HFR te Petten terecht gekomen. De transportleiding is meteen uit bedrijf genomen en is inmiddels vervangen. De lekkage is gestopt. Het met tritium verontreinigd grondwater heeft zich niet buiten het terrein van de Onderzoekslocatie Petten verspreid. De Nuclear Research and consultancy Group (NRG) werkt aan de sanering van het grondwater. Tritium is een stof die van nature voorkomt en de gemeten concentraties vormen geen gevaar voor de volksgezondheid of het milieu. Het grondwater wordt niet gebruikt bij drinkwaterwinning.

Op 23 november 2012 heeft NRG aan de Kernfysische Dienst (KFD) gemeld dat er water uit het primaire systeem weglekte naar het bassinwater. Er is geen sprake van lekkage van radioactieve stoffen naar het milieu geweest. NRG heeft een plan van aanpak voor reparatie van het primaire systeem voorgelegd aan de KFD. De KFD heeft deze plannen goedgekeurd. Inmiddels is de reactor gerepareerd en is de lekkage van het primaire systeem gestopt. De KFD heeft toestemming gegeven de reactor weer op te starten. Ik heb uw Kamer hiervan op de hoogte gesteld bij brief op 4 juni 2013. Op 12 juni 2013 is de reactor weer in bedrijf genomen.

De Hoge Flux Reactor in Petten speelt een belangrijke rol bij de productie van medische radioisotopen, met als eindproducten de zogenaamde radiofarmaca. De HFR heeft een belangrijk marktaandeel zowel Europees (ca. 60%) als wereldwijd (ca. 30%).

Medische isotopen kunnen voor een deel ook in deeltjesversnellers (zoals cyclotrons) worden gemaakt. Ziekenhuizen hebben soms een eigen cyclotron voor de productie van specifieke radio isotopen. Echter niet alle toegepaste medische isotopen kunnen in cyclotrons worden gemaakt.

Daarnaast hebben kernreactoren een veel hogere productieopbrengst. Cyclotrons kunnen (nog) niet voorzien in de behoefte (omvang) en specificaties gesteld door de nucleaire geneeskunde. Om de productie van medische isotopen ook in de toekomst zeker te stellen is de inzet van kernreactoren noodzakelijk.

Naar boven