24 587 Justitiële Inrichtingen

Nr. 812 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2021

In het commissiedebat van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over het Gevangeniswezen en de Forensische zorg van 20 mei 2021 jl. (Kamerstuk 29 279, nr. 654) heb ik uw Kamer toegezegd voor de begrotingsbehandeling van JenV een brief te sturen over de consequenties van het aflopen van het convenant «Werken aan een solide personeelsbeleid» bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) 2017–2022. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand.

Op 28 november 2017 is door de vakbonden, de Centrale Ondernemingsraad DJI en de hoofddirecteur DJI het convenant «Werken aan een solide personeelsbeleid» ondertekend. De inzet van het convenant is drieledig: het verbeteren van het vakmanschap van het DJI-personeel, het verlichten van de werkdruk en het vergroten van de veiligheid. Dit ook tegen de achtergrond van de nieuwe visie op het gevangeniswezen «Recht doen, Kansen bieden» uit het voorjaar van 2018. Onderdelen van deze visie zijn: straf is straf (waaronder inperken van de voorwaardelijke invrijheidstelling), gedrag telt en een veilige terugkeer. Bij het uitbrengen van deze visie is benadrukt dat de basis op orde moet zijn met een solide personeelsbeleid. Dit betekent dat er voldoende en vakbekwaam personeel moet zijn.

Eind 2017 is met het convenant een vierjarig traject gestart, dat in 2022 wordt afgerond. Het convenant bestaat voornamelijk uit een extra impuls en inhaalslag met betrekking tot opleidingen in vakmanschap. Dit om te zorgen dat medewerkers goed worden opgeleid voor de steeds ingewikkelder omstandigheden en doelgroepen binnen de justitiële inrichtingen.

In de aankomende periode zullen de laatste acties uit het convenant worden uitgevoerd en zal de inzet op hierboven genoemde doelen worden geëvalueerd. Het effect van het extra opleiden in relatie tot het verlichten van de werkdruk, de personeelsbezetting en veiligheid van personeel zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Bij de totstandkoming van de evaluatie zal uiteraard ook worden gesproken met de werknemersvertegenwoordigingen en de vakbonden. Daarbij geldt dat de directie van DJI regelmatig overleg voert over deze onderwerpen met de werknemersvertegenwoordiging en vakbonden.

De uitkomsten van deze evaluatie zullen inzicht moeten bieden in de bijdrage die het convenant heeft geboden aan een solide personeelsbeleid. Tevens zal duidelijk moeten worden of een eventuele nieuwe impuls moet worden gegeven aan opleidingen en trainingen of dat deze adequaat zijn ingebed in de huidige aanpak en aanbod van DJI. Ik wil deze evaluatie daarom eerst afwachten alvorens te besluiten over een eventueel vervolg.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven