24 587 Justitiële Inrichtingen

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 795 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2020

Op 6 oktober jongstleden informeerde ik u voor het laatst over de impact van corona op het gevangeniswezen, de forensische zorginstellingen, reclasseringsorganisaties en de jeugdinrichtingen.1

Tijdens de tweede golf heeft zich ook bij DJI een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus voorgedaan. Op dit moment zijn er 53 besmettingen binnen de inrichtingen van DJI. Hierbij zijn steeds in nauw overleg met de GGD passende maatregelen getroffen, zoals het in quarantaine plaatsen van justitiabelen en/of het personeel met aanvullende beschermingsmiddelen laten werken. Mede door deze maatregelen en de compartimentering die binnen de inrichtingen plaatsvindt is grootschalige verspreiding van het virus binnen de inrichtingen voorkomen.

Vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland en de lockdown vind ik het noodzakelijk om opnieuw het aantal bewegingen van mensen van en naar de inrichtingen te beperken. Daarom kom ik tot een aanscherping van de reeds bestaande maatregelen. Ik doe dat in de eerste plaats met het oog op de veiligheid van medewerkers en de kwetsbare groep justitiabelen, maar ook om invulling te geven aan het dringende advies dat voor iedereen geldt, namelijk om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Hieronder informeer ik u eerst over de maatregelen die DJI reeds heeft getroffen. Daarna informeer ik u over de aanscherpingen.

Huidige maatregelen Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

DJI heeft naast de RIVM-richtlijnen een breed scala aan maatregelen ingezet in de strijd tegen het coronavirus, zoals het in acht nemen van de 1,5 meter afstand, het gebruik van mondmaskers en toepassen van de hygiëneregels. Een van de belangrijkste maatregelen is het inkomstenproces. Een gedetineerde wordt bij binnenkomst acht dagen op een eenpersoonscel wordt geplaatst. Als er in deze periode geen corona-gerelateerde klachten zijn opgetreden kan de gedetineerde deelnemen aan de programma’s binnen de inrichting. Zoals gezegd worden deze conform de RIVM-richtlijnen ingericht. Bezoek aan justitiabelen vindt, na een gezondheidscheck, plaats achter plexiglas. Bezoek van ketenpartners zoals reclassering en gemeente vindt zoveel mogelijk digitaal plaats. Ook het contact met de advocatuur vindt bij voorkeur digitaal plaats met dien verstande dat als de advocaat of justitiabele aangeven fysiek te willen overleggen dat mogelijk is. Voorts vinden rechtszittingen via telehoorverbinding plaats daar waar de rechtspraak dat mogelijk acht.

Aanscherping maatregelen

Inrichtingen van DJI zijn besloten, niet-publieke ruimtes, en geen zogeheten doorstroomlocaties. Dat wil zeggen dat het niet nodig is om alle maatregelen die op dit moment in de vrije maatschappij gelden op dezelfde wijze door te vertalen naar de inrichtingen van DJI. De volgende aanvullende maatregelen zijn wel nodig, met het oog op het beperken van de reisbewegingen. Deze zijn met ingang van 21 december van kracht, of eerder indien uitvoerbaar, en blijven dat in ieder geval tot 19 januari.

Bezoek

Geheel DJI

  • Bezoek wordt beperkt tot maximaal 2 personen (exclusief kinderen onder de 13 jaar).

  • De ouder-kinddagen (waarbij ook fysiek contact tussen ouder en kind is toegestaan) worden opgeschort.

  • Het bezoek van ketenpartners op locatie wordt opgeschort. Uitzondering zijn gesprekken die in het kader van de rechtsgang op locatie gevoerd moeten worden (bijvoorbeeld met een advocaat).

Verlof

Gevangeniswezen

  • Alle verloven worden opgeschort gedurende de lockdown. Dit geldt daarmee ook voor het re-integratieverlof. In uitzonderlijke situaties is het toekennen van verlof mogelijk, zoals bij het afscheid nemen van een overleden familielid.

  • Gedetineerden in een (zeer) beperkt beveiligde inrichting (zbbi) en een beperkt beveiligde afdeling (bba) behouden verlof indien zij aan arbeid buiten de inrichting kunnen deelnemen en voor weekendverlof.

  • Gedetineerden die in een inrichting voor stelselmatige daders verblijven (ISD’ers) en die overdag deels naar buiten gaan voor dagbesteding of behandeling blijven gedurende deze lockdown binnen.

Tbs-klinieken en justitiële jeugdinrichtingen

In de tbs-klinieken en justitiële jeugdinrichtingen is verlof een essentieel onderdeel van de behandeling. Doelgerichte onbegeleide verloven ten behoeve van de resocialisatie (zoals werk en onderwijs) kunnen derhalve doorgang vinden, met inachtneming van de geldende landelijke lockdown maatregelen (alleen noodzakelijk gebruik OV, afstand houden, maximale groepsgrootte etc.). Indien arbeid en/of onderwijs geen doorgang meer vinden wordt de uitvoering van deze verloven opgeschort.

Onbegeleide verloven die niet gericht zijn op de resocialisatiedoelen waren reeds opgeschort. Begeleide verloven kunnen doorgang vinden met inachtneming van de geldende landelijke maatregelen.

Hoewel de aanscherpingen beperkt zijn, realiseer ik mij dat deze merkbaar zullen zijn voor medewerkers en justitiabelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Ik doe dan ook een beroep op hun flexibiliteit en veerkracht en spreek daar tegelijkertijd mijn grote waardering voor uit.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker


X Noot
1

Kamerstukken 24 587 en 25 295, nr. 784.

Naar boven