24 095 Frequentiebeleid

Nr. 362 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 januari 2014

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken (d.d. 29 januari 2014) treft u hierbij mijn reactie aan op de voorgenomen overname van Ziggo door Liberty Global.

Op maandag 27 januari hebben het bedrijf Liberty Global en Ziggo in een gezamenlijk opgesteld persbericht bekendgemaakt dat Liberty Global telecomaanbieder Ziggo wil overnemen. Het persbericht vermeldt dat Liberty Global de steun heeft van het bestuur en de Raad van Commissarissen van Ziggo. Liberty Global is al actief in Nederland via haar dochterbedrijf UPC. Het Europese hoofdkantoor van Liberty Global is gevestigd in Amsterdam.

De overname past in een consolidatieslag die momenteel op de Europese telecommunicatiemarkt plaatsvindt. Schaalgrootte levert bedrijven kostenvoordelen op. Dit is relevant in een markt waar grote investeringen in netwerken en systemen gedaan moeten worden om de almaar groeiende vraag naar capaciteit en nieuwe diensten aan te kunnen. Ook Ziggo en Liberty Global geven aan met de overname synergievoordelen te verwachten.

De combinatie van Ziggo en UPC betekent in Nederland een transformatie van twee grote regionale spelers naar een speler die op vrijwel landelijke schaal telecommunicatiediensten aan consumenten kan aanbieden. Qua concurrentie op de consumentenmarkt ontstaat daarmee naast KPN een tweede landelijke speler met een eigen vast netwerk waarover zowel internet, televisie als telefonie worden aangeboden.

De mededingingsautoriteit ACM of de Europese Commissie zal de overname toetsen op de gevolgen voor de concurrentie. Dit zal zowel gebeuren op de effecten voor de mededinging tussen telecombedrijven onderling als op wat het betekent voor de versterkte positie van de gefuseerde kabelaars ten opzichte van content-leveranciers die via de kabel hun programma’s doorgeven richting consument. Waar nodig zal de mededingingautoriteit eisen stellen aan de fusiepartners om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van een te sterke marktpositie.

Na goedkeuring door de mededingingsautoriteit ACM of de Europese Commissie en de Autoriteit Financiële Markten ligt een beslissing over de verkoop van aandelen Ziggo uiteindelijk bij de aandeelhouders.

Publieke belangen zijn geborgd door bestaande wet- en regelgeving. Een eventuele nieuwe aanbieder moet hier uiteraard aan blijven voldoen. De toezichthouders ACM en Agentschap Telecom blijven erop toezien dat de belangen van consumenten, zakelijke klanten en andere aanbieders van communicatiediensten worden behartigd.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven