24 077 Drugbeleid

27 565 Alcoholbeleid

Nr. 387 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2016

Tijdens het Algemeen Overleg Drugs van 28 januari jongstleden (Kamerstuk 24 077, nr. 364) heb ik u toegezegd onderzoek te laten doen naar de vraag of jongeren meer drugs zijn gaan gebruiken als gevolg van de nieuwe leeftijdsgrens alcohol van 18 jaar.

Bijgevoegd treft u de uitkomsten van dit onderzoek en daarnaast een rapport met een quickscan over blurring in negen Europese landen1. Beide onderzoeken zijn in mijn opdracht door het Trimbos-instituut uitgevoerd.

Heeft de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol geleid tot een stijging van drugsgebruik onder 16- en 17-jarigen? (Trimbos-instituut)

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de cijfers van het Peilstationsonderzoek Scholieren, een vierjaarlijks onderzoek naar middelengebruik onder schoolgaande jeugd. Daarnaast zijn gegevens gebruikt van de Leefstijlmonitor (2009 en 2011) van het CBS in samenwerking met het Trimbos-instituut en van de Antenne studies 2009 en 2014 (clubbers) en 2010 en 2015 (cafébezoekers) van het Bonger Instituut voor Criminologie in samenwerking met Jellinek. Om de cijfers te duiden werden experts en jongeren benaderd. Experts uit de verslavingszorg, preventie, horeca, handhaving en wetenschap werd gevraagd naar hun recente professionele ervaringen met betrekking tot de onderzoeksvragen. Jongeren die ten tijde van de wetswijziging 16 of 17 waren en die al vóór hun 18e ervaring opdeden met ecstasy, amfetamine of cocaïne werden geïnterviewd om een beeld te schetsen van de effecten van de verhoging van de alcoholleeftijd op de setting en sociale context van drugsgebruik.

Ondanks het feit dat de kwantitatieve data niet volledig ondersteund worden door de kwalitatieve data, zijn de aanwijzingen zeer sterk dat er in de periode na 1 januari 2014 op landelijk niveau geen significante stijging te zien is in de prevalentie van drugsgebruik door 16- en 17-jarigen. Het Trimbos-instituut acht het niet aannemelijk dat de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol geleid heeft tot een stijging van drugsgebruik onder 16- en 17-jarigen.

Blurring nader bekeken. Een Europese vergelijking van wettelijke restricties, verkooppunten en beschikbaarheid (Trimbos-instituut)

Verder ontvangt u met deze brief een rapport van het Trimbos-instituut over blurring. Deze quick scan heb ik laten uitvoeren in het kader van de evaluatie van de Drank- en Horecawet. In het rapport worden door middel van een verkennend onderzoek beelden geschetst van de wetgeving, beschikbaarheid en alcoholconsumptie in negen andere Europese landen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven