22 112
Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

nr. 228
VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 27 maart 2002

De algemene Commissie voor Europese Zaken1 heeft schriftelijk overleg gevoerd met de regering over de brief en bijlage van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken d.d. 1 maart 2002 (22 112 nr. 225) inzake de reactie van de Nederlandse regering op het Witboek Europees Bestuur.

De vragen van de commissie en de reactie van de regering daarop zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Te Veldhuis

De griffier van de commissie,

Mattijssen

De leden van de PvdA-fractie leggen de volgende vragen aan de regering voor

Kan de regering beargumenteerd ingaan op de stelling dat bij de toepassing van «co-regulering» (2) en «zelfregulering» (3) altijd de mogelijkheid dient te bestaan van een «call-back-mechanism» voor de Commissie en het Europees Parlement, ook als voldaan is aan de voorwaarden van helder geformuleerde doelen en volledige transparantie tijdens het co-/zelfreguleringsproces én de implementatie?

Is de regering bereid deze stelling alsnog in haar reactie op het Witboek aan de Commissie op te nemen en uit te dragen?

De overige fracties hebben geen behoefte aan het stellen van nadere vragen.

Beantwoording door de Staatssecretaris

Graag bied ik u hierbij het antwoord aan op de vragen gesteld door de leden van de PvdA-fractie naar aanleiding van de reactie van de regering op het Witboek Europees Bestuur (Tweede Kamer 2001–2002, 22 112 nr. 225).

De regering merkt op dat co-regulering en zelfregulering ter uitvoering van Europese regelgeving slechts kan worden toegepast indien de Europese regelgeving daartoe de ruimte biedt. Naar het oordeel van de regering staat het de Europese wetgever uiteraard vrij om, op grond van ervaringen die zijn opgedaan met de werking van geldende regelgeving, nadien tot andere keuzes te komen en op basis daarvan de bestaande regelgeving aan te passen. Die aanpassing kan er ook toe leiden dat er geen ruimte meer wordt geboden co-regulering of zelfregulering toe te passen. Het ligt dan ook niet in de rede alsnog in de reactie van de regering op het Witboek het voorstel voor een «call-back-mechanism» bij alle vormen van co- en zelfregulering over te nemen.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

D. A. Benschop


XNoot
1

Samenstelling: Leden: Weisglas (VVD), Te Veldhuis (VVD), voorzitter, Scheltema-de Nie (D66), Van Middelkoop (ChristenUnie), Van Oven (PvdA), ondervoorzitter, Voûte-Droste (VVD), Hessing (VVD), Hoekema (D66), Marijnissen (SP), Verhagen (CDA), Rouvoet (ChristenUnie), De Haan (CDA), Koenders (PvdA), Van den Akker (CDA), Ross-van Dorp (CDA), Karimi (GroenLinks), Bussemaker (PvdA), Timmermans (PvdA), Vendrik (GroenLinks), Weekers (VVD), Albayrak (PvdA), Eurlings (CDA), Van Baalen (VVD), Molenaar (PvdA) en vacature PvdA.

Plv. leden: Blaauw (VVD), Verbugt (VVD), Dittrich (D66), Van den Berg (SGP), Valk (PvdA), Wilders (VVD), Remak (VVD), Ter Veer (D66), Van Bommel (SP), Van Ardenne-van der Hoeven (CDA), De Graaf (D66), Van der Hoeven (CDA), Waalkens (PvdA), Balkenende (CDA), Cörüz (CDA), M.B. Vos (GroenLinks), Feenstra (PvdA), Zijlstra (PvdA), Harrewijn (GroenLinks), Geluk (VVD), vacature PvdA, Visser-van Doorn (CDA), Örgü (VVD), Gortzak (PvdA) en Crone (PvdA).

Naar boven