22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2011 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 oktober 2015

Op 6 juli 2015 publiceerde de Europese Commissie een internetconsultatie over de toekomst van de Audiovisuele Mediadienstenrichtlijn.1 Bijgaand treft u de reactie van het kabinet op deze consultatie2.

De Nederlandse reactie is gebaseerd op de eerdere kabinetsreactie op het groenboek «Voorbereiding op een volledig geconvergeerde audiovisuele wereld: groei, creatie en waarden» (Bijlage bij Kamerstuk 22 112, nr. 1659). In de consultatie worden zes thema’s geadresseerd:

  • 1. een gelijk speelveld voor audiovisuele mediadiensten;

  • 2. optimale bescherming voor de consument;

  • 3. de bescherming van gebruikers en het verbod op aanzetten tot haat en discriminatie;

  • 4. bevordering van Europese audiovisuele inhoud;

  • 5. versterking van de interne markt;

  • 6. versterking van vrije, pluralistische media, vrijheid van informatie en toegankelijkheid van inhoud voor mensen met een handicap.

Nederland ziet de herziening van de richtlijn als een mogelijkheid om te komen tot coherente regelgeving die aansluit bij de huidige convergentie van mediadiensten door technologische ontwikkelingen. Voor Nederland is het van belang dat het huidige gedateerde onderscheid tussen lineaire en niet-lineaire media wordt herzien. De herziening moet leiden tot één regelgevend kader voor lineaire en non-lineaire media. Nederland pleit daarbij voor lichtere regulering waar het kan en (handhaving van) regulering waar dat nodig is (bijvoorbeeld voor de bescherming van minderjarigen). Langs deze lijn is de consultatie beantwoord.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven