21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 706 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 24 mei 2023

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van 14 april 2023 over de geannoteerde agenda informele EU Gezondheidsraad van 4-5 mei 2023 (Kamerstuk 21 501-31, nr. 701).

De vragen en opmerkingen zijn op 26 april 2023 aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorgelegd. Bij brief van 23 mei 2023 zijn de vragen beantwoord.

De voorzitter van de commissie, Smals

De adjunct-griffier van de commissie, Coco Martin

Inhoudsopgave

 

I.

Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

2

 

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

2

 

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

2

     

II.

Reactie van de Minister

2

I. Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie ten aanzien van Libmeldy

De leden van de VVD-fractie zijn benieuwd naar de inzet van de commissie op gezamenlijke prijsonderhandelingen. Recent heeft Nederland met andere lidstaten gezamenlijk onderhandeld voor Libmeldy. De leden van de VVD-fractie vragen of dit succesvol is geweest? En verwacht de Minister dat er vaker gezamenlijke onderhandelingen worden gedaan? Hoe staan de verschillende lidstaten hierin?

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie ten aanzien van Libmeldy

De gezamenlijke onderhandeling met België en Ierland over het geneesmiddel Libmeldy hebben in Nederland niet tot resultaat geleid. Wat was het resultaat van de onderhandelingen voor België en Ierland? Als gezamenlijke onderhandeling niets uit maakt voor Nederlandse patiënten, wat is dan het alternatief, zo vragen deze leden.

II. Reactie van de Minister

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie zijn benieuwd naar de inzet van de commissie op gezamenlijke prijsonderhandelingen. Recent heeft Nederland met andere lidstaten gezamenlijk onderhandeld voor Libmeldy.

De leden van de VVD-fractie vragen of dit succesvol is geweest?

De onderhandeling over Libmeldy heeft geleid tot een gezamenlijk besluit om het middel op dit moment niet te vergoeden. De onderhandeling had echter tot doel om voor de drie landen tot een maatschappelijk aanvaardbare prijs voor Libmeldy te komen en vergoeding mogelijk te maken. Dat is niet gelukt en ik begrijp dat dit voor patiënten en hun familie een uiterst teleurstellende uitkomst is. Ik acht het echter niet verantwoord om dure geneesmiddelen toe te laten tot het basispakket terwijl de effectiviteit niet is aangetoond of de kosteneffectiviteit ongunstig is. Dit zou namelijk leiden tot verdringing van effectieve en doelmatige zorg.

Daarmee gaat de vergoeding ten koste van zorgverlening aan andere patiënten.

Hoewel de uitkomst niet tot het gehoopte resultaat heeft geleid, bewijst de onderhandeling over de vergoeding van Libmeldy wel dat het mogelijk is om met meerdere lidstaten samen te onderhandelen op basis van een gedeeld beeld van wat een geneesmiddel waard is.

Verwacht de Minister dat er vaker gezamenlijke onderhandelingen worden gedaan?

Een belangrijke doelstelling van de Beneluxa-samenwerking is om gezamenlijk op te trekken bij onderhandelingen over dure geneesmiddelen. Hierdoor kunnen de betrokken lidstaten hun positie versterken. Libmeldy is het vierde middel waarover gezamenlijk is onderhandeld in Beneluxa-verband en ik verwacht dat vaker gezamenlijk zal worden onderhandeld.

Hoe staan de verschillende lidstaten hierin?

In het Beneluxa-samenwerkingsverband werken België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland samen om nieuwe, innovatieve geneesmiddelen tegen betaalbare prijzen beschikbaar te maken voor patiënten in deze landen. Binnen dit samenwerkingsverband wordt samen opgetrokken met gezamenlijke prijsonderhandelingen en wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt op het gebied van de beoordeling van de (kosten)effectiviteit van middelen. Per onderhandeling kunnen de deelnemende landen verschillen. Tot op heden is gezamenlijk onderhandeld door Nederland, België en Ierland. Het vergoedingssysteem in Oostenrijk en Luxemburg voor ziekenhuis middelen is anders georganiseerd dan in Nederland, België en Ierland. Hierdoor is het voor deze landen vooralsnog niet mogelijk om deel te nemen aan gezamenlijke onderhandelingen.

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

De gezamenlijke onderhandeling met België en Ierland over het geneesmiddel Libmeldy hebben in Nederland niet tot resultaat geleid.

Wat was het resultaat van de onderhandelingen voor België en Ierland?

Er is geen akkoord bereikt met de leverancier. Dit betekent dat Libmeldy ook in België en Ierland niet wordt vergoed.

Als gezamenlijke onderhandeling niets uit maakt voor Nederlandse patiënten, wat is dan het alternatief, zo vragen deze leden.

De onderhandeling over Libmeldy heeft niet geleid tot een overeenkomt met de leverancier. Dit betekent dat Libmeldy op dit moment niet wordt opgenomen in het basispakket. Ik begrijp dat dit voor patiënten en hun familie een uiterst teleurstellende uitkomst is. Indien de leverancier van Libmeldy bereid is om tot aanvaardbare afspraken te komen, zou een andere conclusie getrokken kunnen worden.

Naar boven