21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 456 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 augustus 2017

Hierbij zend ik u het verslag van de informele Gezondheidsraad van 20–21 juli in Tallinn (Estland).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Verslag informele EU-bijeenkomst van ministers van volksgezondheid van 20 tot 21 juli 2017, te Tallinn (Estland)

Op 20 en 21 juli vond in Tallinn de informele bijeenkomst van gezondheidsministers plaats. Er werd gesproken over eHealth, alcohol en het nieuwe one-health actieplan van de Europese Commissie over antimicrobiële resistentie (AMR).

eHealth

Prioriteit voor het Estse voorzitterschap is het agenderen van digitale gezondheid en datagedreven innovatie in de gezondheidszorg. De Europese Commissie gaf aan partnerschapprogramma’s te willen versterken en digitalisering van de zorg binnen de EU financieel te willen ondersteunen. Belangrijk hierbij is het «eHealth netwerk»; een platform voor samenwerking tussen de lidstaten.1 Dit netwerk werkt bijvoorbeeld aan het binnen de EU verbeteren van continuïteit van (grensoverschrijdende-) zorg, o.a. via de toepassing van ePrescription (digitaal voorschrijven van medicatie) en de Patient Summary (samenvatting patiëntgegevens).

Nederland verwelkomt de Estse agenda over eHealth en heeft tijdens de Raad een presentatie gegeven over het belang van een centrale rol voor de patiënt in de zorg en de rol die eHealth daarbij kan spelen. Ook is gesproken over de toegang tot data en het belang van standaarden en interoperabiliteit. De Commissie en de lidstaten zijn voorstander van deze benadering, waarbij de burger de controle heeft over zijn eigen data. Daarnaast onderschreven meerdere lidstaten het belang van het gebruik van (dezelfde) standaarden binnen de EU, zodat relevante gegevens beschikbaar zijn bij grensoverschrijdende zorg. Voor het uitwisselen van gezondheidsgegevens is een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur nodig, waarbij de burger erop moet kunnen vertrouwen dat zijn privacy geborgd is. Lidstaten zijn het erover eens dat nauwe samenwerking noodzakelijk is om bijvoorbeeld cyberaanvallen tegen te gaan, maar ook om te investeren in een nieuwe generatie van (mobiele) software.

Het Ests voorzitterschap beoogt over eHealth Raadsconclusies aan te nemen tijdens de formele EU-gezondheidsraad eind 2017.

Alcohol

Het Estse voorzitterschap heeft de bestrijding van schadelijk gebruik van alcohol geagendeerd als tweede prioriteit. Hierbij staat de grensoverschrijdende dimensie centraal. Onderwerp van discussie was vooral etikettering van alcoholische dranken, alcoholmarketing en grensoverschrijdende handel. De WHO gaf een presentatie over de opties van etikettering. Etikettering draagt bij aan transparantie, aangezien alcoholhoudende dranken een hoog energie- en daardoor suikergehalte hebben. De industrie heeft een jaar om tot zelfregulering van etikettering te komen. Indien dit niet toereikend blijkt te zijn, komt de Commissie met een (wettelijk) voorstel over etikettering.

De lidstaten gaven aan welke nationale initiatieven er lopen wat betreft alcoholbeleid. Nederland heeft steun uitgesproken voor dit thema, mits de EU zich focust op grensoverschrijdende activiteiten.

Meerdere lidstaten vroegen de Commissie om een nieuwe EU-alcoholstrategie op te stellen. De Commissie zegde dit niet toe, aangezien de alcoholstrategie uit 2006 nog steeds geldig is. Ook gaf zij de lidstaten mee eerst in eigen land tot overeenstemming te komen wat betreft alcoholbeleid (bijvoorbeeld ten aanzien van de hoogte van de accijn).

Het Ests voorzitterschap beoogt ook over alcohol Raadsconclusies aan te nemen tijdens de formele EU-gezondheidsraad eind 2017.

AOB-informatiepunten:

One-health actieplan antimicrobiële resistentie

De Commissie presenteerde het nieuwe Europese one-health actieplan om AMR tegen te gaan. Het eerste actieplan waarin mens, dier en milieu samenkomen. Het plan komt voort uit een oproep gedaan in Raadsconclusies die onder Nederlands EU-Voorzitterschap zijn aangenomen in 2016. Het plan richt zich op drie pijlers, zijnde (1) de ambitie van de EU om een voorbeeldregio te worden voor de aanpak van AMR, (2) inzet op onderzoek, innovatie en ontwikkelen van nieuwe antibiotica en (3) het versterken van de mondiale inzet. De Commissie riep daarnaast de lidstaten die nog geen nationaal actieplan hebben opgesteld op, dit zo snel mogelijk te doen. Nederland verwelkomde het actieplan, maar gaf ook aan zich zorgen te maken over de monitoring. Hiernaast ontbreken concrete en meetbare doelen. De Commissie heeft aangegeven daartoe een routekaart te ontwerpen, net als bij het voorgaande actieplan AMR.


X Noot
1

Het eHealth netwerk is verankerd in Richtlijn 2011/24/EU «Patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg».

Naar boven