Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2016-2017 | 21501-31 nr. 449 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2016-2017 | 21501-31 nr. 449 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 27 juni 2017
Hierbij zend ik u het verslag van de formele Gezondheidsraad van 16 juni te Luxemburg.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers
Op 16 juni 2017 vond in Luxemburg de formele bijeenkomst van gezondheidsministers plaats, als onderdeel van de Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO). Tijdens deze Raad zijn twee sets Raadsconclusies aangenomen over overgewicht bij kinderen en structurele samenwerking tussen gezondheidsystemen. Daarnaast vond een gedachtewisseling plaats over gezondheidsaspecten binnen de Europese pijler van sociale rechten en werden enkele AOB-informatiepunten toegelicht.
Raadsconclusies overgewicht bij kinderen
De Raadsconclusies over overgewicht bij kinderen roepen de lidstaten op om actie te ondernemen op onder andere productverbetering, kindermarketing, de aanpak in de wijk en schoolprogramma’s. Nederland benadrukt het belang van aanpak op EU-niveau als het gaat om grensoverschrijdende onderwerpen als productverbetering en voedingsreclame gericht op kinderen. Bulgarije geeft aan tijdens haar Voorzitterschap (eerste helft 2018) voeding, mede in relatie tot overgewicht, ook als één van de prioriteiten aan te merken, met daarbij aandacht voor kinderen en eetgewoontes. Lidstaten onderschrijven dat een goede samenwerking op dit thema van belang is voor de gezondheid van de burgers binnen de EU en nemen de Raadsconclusies aan.1
Raadsconclusies structurele samenwerking tussen gezondheidssystemen
Deze Raadsconclusies richten zich op vrijwillige samenwerking tussen gezondheidssystemen van lidstaten, met nadruk op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van geneesmiddelentechnologie, de samenwerking binnen de Europese Referentienetwerken voor zeldzame ziekten en de samenwerking rondom de uitwisseling van kennis en expertise van zorgprofessionals.
Nederland geeft aan positief te staan tegenover samenwerking tussen lidstaten op het vlak van prijzen en vergoedingen van geneesmiddelen, mits de samenwerking op vrijwillige basis geschiedt. Duitsland benadrukt dat het hierbij met name een nationale bevoegdheid betreft. Het Maltees voorzitterschap geeft een toelichting bij de «Verklaring van Valetta», waarbij zes zuidelijke EU-lidstaten hebben afgesproken om samen te werken aan het beter toegankelijk maken van geneesmiddelen, dit in navolging van de BeneluxA samenwerking tussen België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk. Ook de Commissie verwelkomt en ondersteunt samenwerking tussen lidstaten met betrekking tot prijzen en vergoedingen van geneesmiddelen, met inachtneming van het beginsel van subsidiariteit. Verschillende lidstaten onderstrepen het belang van betaalbare en innovatieve geneesmiddelen en een betere toegang daartoe. De Raad neemt de Raadsconclusies aan.2
Europese pijler van sociale rechten
Het Maltees Voorzitterschap nodigt de lidstaten uit om te reageren op een voorstel van de Europese Commissie over een Europese pijler van sociale rechten. De pijler bestaat uit twintig principes waarvan één is gelieerd aan gezondheidszorg: het recht van iedereen op tijdige toegang tot betaalbare, preventieve en curatieve zorg van goede kwaliteit. De pijler richt zich op gemeenschappelijke principes en uitgangspunten, die worden gemonitord aan de hand van een sociaal scorebord met indicatoren van Eurostat. De gedachtewisseling maakt onderdeel uit van een bredere discussie over de toekomst van Europa en de sociale dimensie daarbinnen. De lidstaten staan achter het gezondheidsprincipe binnen de sociale pijler. De meeste lidstaten, waaronder Nederland, benadrukken hierbij dat de inrichting van het zorgstelsel een nationale bevoegdheid van de lidstaten is. Ook geven zij aan dat het voorstel voor een scoreboard om het principe te monitoren geen onderdeel zou moeten uitmaken van het Europees Semester en dat heel zorgvuldig gekeken dient te worden naar de (keuze van) indicatoren. Daarnaast geven meerdere lidstaten aan dat men wat betreft de toegang tot gezondheidszorg, aangewezen is op onderlinge samenwerking en het uitwisselen van goede voorbeelden. Inkomend EU-Voorzitter Estland geeft aan dat de pijler ondersteunend moet zijn aan nationale wetgeving en zal de pijler agenderen tijdens haar voorzitterschap.
AOB-informatiepunten
Ronde tafel geneesmiddelen (Malta)
Malta geeft een toelichting bij de Ronde Tafel tussen Ministers uit enkele EU-lidstaten en vertegenwoordigers van de Europese farmaceutische industrie. Deze Ronde Tafel bijeenkomst, een initiatief dat tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap in 2016 is gestart, is in mei 2017 gehouden op Malta. Het betrof hier een vervolg op de ronde tafels in Den Haag en Lissabon in 2016. Het Maltees voorzitterschap richtte zich op concrete samenwerking tussen deelnemende landen en betrokkenen vanuit de industrie, om de grote uitdagingen op geneesmiddelengebied aan te pakken.
Implementatie Tabaksproductenrichtlijn (Frankrijk)
Frankrijk heeft de implementatie van artikelen 15 en 16 van de Tabaksproductenrichlijn ingebracht. Deze artikelen zien op de bestrijding van illegale handel in tabaksproducten in de EU en gaan over tracking en tracing. De Commissie heeft hierover voorstellen gedaan in een technische werkgroep. Frankrijk vindt onder andere dat het tracking en tracing systeem, onafhankelijk moet zijn, zodat alle lidstaten er gelijke toegang toe hebben en dat het systeem onderling goed uitwisselbaar moet zijn. De meeste lidstaten steunen Frankrijk en geven aan dat tabaksproducten traceerbaar moeten zijn tot aan de detaillist, maar niet tot aan de laatste distributeur. De Commissie roept lidstaten op om het hieraan gelieerde protocol bij het WHO-kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) te ratificeren.
Zie Council meeting nr. 3548: Council conclusions to contribute towards halting the rise in Childhood Overweight and Obesity, 16 juni 2017.
Zie Council meeting nr. 3548: Council conclusions on Encouraging Member States-driven Voluntary Cooperation between Health Systems, 16 juni 2017.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-31-449.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.