21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 425 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2016

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda van de formele Gezondheidsraad van 8 december in Brussel.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Geannoteerde agenda formele EU Gezondheidsraad 8 december te Brussel

Het Slowaaks voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft slechts een onderwerp op de agenda gezet, te weten een gedachtewisseling over het thema gezondheid binnen de Annual Growth Survey 2017.

Op 16 november publiceerde de Europese Commissie de groeianalyse voor 2017.1 De nadruk in de gezondheidspassage wordt gelegd op de noodzaak van hervormingen in de zorg in de EU om universele toegang tot kosteneffectieve, doeltreffende, en veerkrachtig publieke gezondheidszorgdiensten in de komende decennia te kunnen waarborgen.

Nederland is van mening dat toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid kernwaarden zijn van het Nederlandse zorgstelsel. Nederland heeft ook de demografische uitdaging die de Europese Commissie benoemd gezien en daarop proactief gereageerd door in 2015 het stelsel te hervormen om de houdbaarheid van de langdurige zorg te garanderen. Beschikbaarheid van zorg voor iedereen, een inclusieve samenleving en participatie zijn waarden die hoog in het vaandel staan. De huidige beleidsagenda is hier ook op ingericht en er zijn tevens indicatoren gekoppeld aan het meten van participatie. Daarnaast is er extra aandacht voor mentaal welzijn als belangrijke determinant van gezondheid, bijvoorbeeld in de depressiecampagne, door het tegengaan van stigmatisering en het voeren van gezamenlijk beleid rondom «verwarde personen». Overigens is Nederland van mening dat het aan de lidstaten zelf is om het zorgbeleid op nationaal niveau vorm te geven, juist omdat landen zelf maatwerk kunnen leveren als het gaat om gezondheidsbeleid. Tenslotte ziet Nederland hierbij wel dezelfde doelen voor de zorg als die door de EU beoogd worden in de Annual Growth Survey van 2017.

Naar boven