21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 358 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 november 2015

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de Raad voor Concurrentievermogen (RvC) van 9 november in Luxemburg. Deze Raad is op verzoek van het Verenigd Koninkrijk bijeengeroepen om over de situatie in de staalindustrie te spreken.

Het voorzitterschap heeft aangegeven over dit onderwerp met de Ministers van gedachten te willen wisselen. Na afloop van dit debat zal er een diner plaatsvinden waar ook vertegenwoordigers van de staalindustrie bij zullen aansluiten.

De Commissie is gevraagd om als diversenpunt een toelichting op de stand van zaken op de Real Driving Emissions (RDE, emissiecontroles in de auto-industrie) te geven.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Geannoteerde agenda Raad voor Concurrentievermogen 9 november 2015

Situatie in de staalindustrie

Op verzoek van het Verenigd Koninkrijk, mede ondersteund door Frankrijk en Italië, vindt op 9 november een ingelaste Raad voor Concurrentievermogen plaats. Het doel is om de situatie in de staalindustrie te bespreken. Naar verwachting zal de Raad ingaan op de voortgang van het Staalactieplan1 en het mondiale handelsverkeer. Vooral de sterk stijgende exporten mondiaal vanuit China leiden tot lagere staalprijzen, ook in Europa. In het Verenigd Koninkrijk zijn, mede hierdoor, recent duizenden werknemers op straat komen te staan. De Britse regering heeft nationaal een actieplan ingezet en zal waarschijnlijk pleiten om ook op Europees niveau tot concrete acties te komen en het Staalactieplan versterkt uit te voeren.

De Europese Commissie werkt sinds 2013 gestaag aan de implementatie van het Staalactieplan. Zo worden onder meer acties ingezet om de vraag naar staal in Europa te stimuleren en staat een mondiaal level playing field op de agenda. Acties zijn gericht op onder meer het stimuleren van de vraag naar staal, het verbeteren van de toegang tot buitenlandse markten en het stimuleren van innovaties in de sector.

Voor Nederland is een nadere analyse van de situatie in de staalindustrie van belang. Nederland hecht aan de implementatie van het Staalactieplan en zal pleiten voor het stimuleren van innovatie en het investeren in doorbraaktechnologieën zoals HIsarna2. Innovatie is essentieel om de concurrentiekracht van de industrie te versterken en in te spelen op maatschappelijke opgaven. Uw Kamer is eerder geïnformeerd over de reactie van het kabinet op het Staalactieplan3. Nederland vindt een mondiaal level playing field een belangrijke voorwaarde voor eerlijke handel. Tegen te laag geprijsde staalimporten worden op dit moment vanuit de EU vanwege het level playing field handelsdefensieve maatregelen genomen, zoals de recente maatregelen ten aanzien van transformatorstaal (GOES) uit Rusland, Japan, Korea, China en de VS. De komende mondiale klimaattop in Parijs (COP21) is voor een mondiaal level playing field ook van belang.

De Europese High Level Group Energy Intensive Industries (HLG EII), waaraan ook bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deelnemen, is een geschikt forum om dit debat verder te brengen. Het is van belang om een gezamenlijke strategie uit te denken over de uitdagingen waar de grootschalige energie-intensieve industrie voor staat. Het werk van de nationale stuurgroep Energie Intensieve Industrie is hierbij relevant.


X Noot
1

COM (2013) 407.

X Noot
2

HIsarna is een veelbelovende doorbraaktechnologie in staalproductie. HIsarna leidt tot lagere productiekosten, 20% lager energieverbruik, 20% lagere CO2-emissie en beter grondstoffengebruik.

X Noot
3

Kamerstuk 22 112, nr. 1665.

Naar boven