21 501-08 Milieuraad

Nr. 512 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 mei 2014

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Informele ministeriële bijeenkomst over cohesiebeleid van 25 april jl. te Athene. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Griekse voorzitterschap. Er heeft tijdens deze bijeenkomst geen besluitvorming plaatsgevonden. De geannoteerde agenda heeft u ontvangen op 9 april jl. (Kamerstuk 21 501-08, nr. 507).

Er is gesproken over twee onderwerpen: de steun voor het MKB uit de structuurfondsen en de status van de ministeriële bijeenkomsten voor cohesiebeleid in de toekomst. Aan de bijeenkomst ging een informeel diner vooraf, met als thema stedelijke ontwikkelingsvraagstukken.

Steun voor MKB uit structuurfondsen

Tijdens de bijeenkomst benadrukten alle aanwezige lidstaten en instanties het belang van het MKB voor de economie, zowel op Europees als op nationaal niveau. Het overgrote deel van de lidstaten heeft in de nieuwe programmaperiode (2014–2020) meer aandacht voor het MKB bij de inzet van de cohesiemiddelen. Dit gebeurt onder meer door het MKB centraal te stellen bij overkoepelende thema's als innovatie, vergelijkbaar met hoe dit in Nederland is opgezet (MKB centrale doelgroep binnen het thema innovatie).

Ook willen lidstaten meer gebruik gaan maken van financiële instrumenten (leningen, garantiestellingen, revolverende fondsen, etc.). Enkele landen hebben hiertoe al besloten, maar het merendeel van de lidstaten zit nog in een meer voorbereidende en verkennende fase. Dit geldt ook voor Nederland.

In relatie tot de financiële instrumenten heeft Nederland aandacht gevraagd voor de toegenomen complexiteit en verhoogde uitvoeringskosten in de nieuwe periode. Polen vroeg extra aandacht van de Europese Commissie voor het auditregime, dat in hun ogen rondom de financiële instrumenten vrij rigide kan zijn. Diverse lidstaten, waaronder Duitsland, Slovenië, Letland en Nederland hebben aangegeven dat coördinatie van instrumenten voor het MKB belangrijk is. Er zijn namelijk al veel instrumenten, binnen en buiten het cohesiebeleid. Deze moeten wel samenhangen. Uitgangspunt is synergie en complementariteit.

Alleen dan kunnen de middelen in hoge mate waarde toevoegen. Enkele landen benadrukten in dit kader het belang van de «Slimme Specialisatie Strategieën», die hier op een positieve manier aan bijdragen. Tot slot heeft Nederland aandacht gevraagd voor het betrekken van het MKB en MKB koepels bij het implementatieproces van de structuurfondsen.

Status ministeriële bijeenkomsten cohesiebeleid

Een groot aantal lidstaten gaf aan met een informeel standpunt te komen, aangezien de interne discussies over dit onderwerp nog gaande zijn. Wel waren de lidstaten het in grote mate eens dat meer politieke discussie over de resultaten van het cohesiebeleid met de verantwoordelijke ministers gewenst is. Eveneens was er overeenstemming dat een Raad enkel politieke thema's moet behandelen, in tegenstelling tot technische zaken. Een bespreking van het onderwerp werd het meest wenselijk en kansrijk geacht in de Raad Algemene Zaken (RAZ). Dit zou mogelijk kunnen plaatsvinden door een RAZ volledig aan cohesiebeleid te wijden. Duitsland gaf aan ook te denken aan de Raad voor Concurrentievermogen, hoewel dit geen definitief standpunt betrof.

Over de frequentie en het eventuele structurele karakter waarop politieke discussie over cohesiebeleid plaats dient te vinden, liepen de meningen uiteen. Het meest genoemd zijn: 1) structureel jaarlijks een RAZ volledig aan cohesiebeleid wijden; 2) incidentele bijeenkomst binnen bestaande structuren. Enkele lidstaten, waaronder Zweden en Ierland, drongen aan op formele agendering van het onderwerp, aangezien het in de voorbije jaren nu al meerdere keren informeel aan bod gekomen is.

De voorzitter concludeerde dat verdere discussie over de vorm waarin en frequentie waarop politieke discussie over cohesiebeleid plaats dient te vinden noodzakelijk is. Het voorzitterschap zal dit onderwerp daarom nog voor de zomer agenderen op een Raad Algemene Zaken. Het inkomende Italiaanse voorzitterschap heeft inmiddels aangegeven een extra RAZ in november te organiseren die geheel gewijd zal zijn aan cohesiebeleid.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven