21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1555 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2018

Op 27 september 2017 publiceerden wij het rapport Toezicht op banken in Nederland; Uitvoering prudentieel toezicht op middelgrote en kleine banken door DNB.1 Hierin deden wij onder andere verslag van ons onderzoek naar de wijze waarop DNB het toezicht op de financiële soliditeit van middelgrote en kleine banken in Nederland in de praktijk uitvoert. Op 14 december 2017 publiceerden wij met de rekenkamers van Oostenrijk, Cyprus, Duitsland en Finland een gezamenlijk rapport over dit onderwerp.2

In beide rapporten wordt benadrukt dat er lacunes bestaan in de controlebevoegdheden van EU-rekenkamers bij het doen van onderzoek naar het Europees toezicht op banken die onder de bankenunie vallen. Het mandaat van de Europese Rekenkamer is beperkt tot onderzoek naar «the operational efficiency of the management», oftewel de bedrijfsvoering van de ECB. Verder worden de nationale rekenkamers die een mandaat hebben om onderzoek te doen naar het nationaal toezicht door de centrale bank op middelgrote en kleine banken in toenemende mate geconfronteerd met beperkingen in hun toegang tot gegevens. Met name informatie afkomstig van de ECB wordt niet met rekenkamers gedeeld, als gevolg van de interpretatie door de ECB van Europese verdragen.

Met het oog hierop heeft het Contact Comité van presidenten van nationale rekenkamers van de EU en de Europese Rekenkamer op 12 oktober 2018 een gezamenlijke positie «over tekortkomingen in de verantwoordings- en controleregelingen van het toezichtsmechanisme voor banken in de eurozone» (CC 1/2018) opgesteld. Hierbij bied ik u de gezamenlijke positie aan3.

Binnen de EU wordt gewerkt aan de completering van de bankenunie. Wij vinden dat de Bankenunie gebaseerd moet worden op fundamentele principes van transparantie en verantwoording. De inrichting van de Bankenunie bevat robuust toezicht door de ECB en nationale toezichthouders. Het bijbehorend sluitstuk ervan – externe onafhankelijke controle – vraagt om adequate en robuuste onafhankelijke audit arrangementen.

Op 13 februari 2018 heeft uw Kamer een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen zich in de EU in te zetten voor versterking van de posities van nationale rekenkamers bij de controle op het toezicht op banken.4 We verzoeken u om het standpunt van de rekenkamers te betrekken bij onder meer de overleggen die in uw Kamer plaatsvinden ter voorbereiding op de Eurogroep/Ecofinraad van 3–4 december 2018 en de Europese Raad van 13–14 december 2018.

Algemene Rekenkamer

drs. F.C. (Francine) Giskes, wnd. president

drs. C. (Cornelis) van der Werf, secretaris


X Noot
1

Kamerstuk 32 013, nr. 147

X Noot
2

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1476

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Kamerstuk 21 501-20, nr. 1294

Naar boven