21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2001 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2019

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 21 en 22 februari 2019.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

VERSLAG INFORMELE RAAD BUITENLANDSE ZAKEN/HANDEL VAN 21 EN 22 FEBRUARI 2019

Introductie

Op 21 en 22 februari 2019 vond een informele Raad Buitenlandse Zaken over Handel plaats in Boekarest. Op de agenda stonden de modernisering van de WTO en de handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Daarnaast werd gesproken over recente ontwikkelingen ten aanzien van het Everything but Arms initiatief.

Tijdens de lunch informeerde Eurocommissaris Malmström over de stand van zaken van lopende onderhandelingen over EU handelsakkoorden. Dit leverde geen nieuwe inzichten op ten opzichte van de geannoteerde agenda van de informele RBZ Handel en het meegestuurde overzicht van lopende onderhandelingen.

WTO Modernisering

De Raad besprak de meest recente ontwikkelingen in de WTO. De Europese Commissie ziet ondanks de inspanningen van de EU en andere WTO-leden geen beweging ten aanzien van de blokkade van het beroepslichaam van de WTO, het Appellate Body. De opstelling van de VS biedt weinig hoop voor een doorbraak in de komende maanden, ondanks het informele consultatieproces dat is gestart. De Europese Commissie blijft in gesprek met de VS en Japan over aanpassingen aan de WTO-regels gericht op het disciplineren van industriële subsidies en staatsbedrijven en het tegengaan van gedwongen technologieoverdracht. Hoewel steeds meer overeenstemming wordt bereikt tussen de trilaterale partners, zijn daadwerkelijke nieuwe regels binnen de WTO nog ver weg. De Europese Commissie blijft zich inzetten binnen de Ottawa-groep, maar uiteindelijk is vooruitgang alleen te boeken als alle WTO-leden het daarover eens zijn. Ten slotte benadrukte de Europese Commissie het belang van de recente verklaring die het startschot was van de onderhandelingen ten behoeve van de regulering van e-commerce.

De Raad was eensgezind in haar steun aan de inspanningen van de Europese Commissie ter modernisering van de WTO. Een groot deel van de lidstaten zag meer waarde in een nieuwe strategie voor de Europese Commissie nu de VS niet werkelijk lijkt te engageren op basis van het EU-voorstel over geschillenbeslechting. Andere vonden dat de tijd daar nog niet rijp voor is. De meerderheid van de lidstaten sprak steun uit voor de start van besprekingen aangaande e-commerce. Nederland sprak steun uit voor de koers van de Europese Commissie en benadrukte het belang van het uitbreiden van de moderniseringsgesprekken met het bredere WTO-lidmaatschap. Daarnaast verwelkomde Nederland de start van onderhandelingen over e-commerce.

EU-VS Handelsbetrekkingen

De Europese Commissie gaf aan te werken aan de uitwerking van de verklaring tussen de Amerikaanse president, Donald Trump, en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, op 25 juli 2018. De twee voorliggende concept-mandaten voor onderhandelingen met de VS over een beperkt tarievenakkoord en conformiteitsbeoordeling dragen hier aan bij. In reactie op meerdere lidstaten, waaronder Nederland, zegde de Commissie toe een sustainability impact assessment uit te voeren. Tot slot, gaf de Commissie aan dat het de nodige voorbereidingen treft, mocht de VS tegen de afspraken in komen met extra tarieven op Europese auto’s en auto-onderdelen op basis van nationale veiligheid.

Binnen de Raad was brede, maar nog geen unanieme steun voor de voorliggende concept-mandaten. Een groot deel van de lidstaten benadrukte, net als Nederland, het belang van een positieve handelsagenda met de VS. Meerdere lidstaten spraken de hoop uit dat de mandaten in de tweede helft van maart kunnen worden aangenomen, nadat het Europees Parlement heeft gestemd over een resolutie over de mandaten. Nederland wees op het strategische belang van een sterke relatie tussen de EU en de VS en pleitte voor publicatie van de definitieve mandaten na de aanname daarvan.

Everything but Arms

De Europese Commissie gaf een update over de dialoog in het kader van «Everything but Arms» (EBA) met Cambodja, Myanmar en Bangladesh. Hierbij werd nader ingegaan op de start van de procedure tot tijdelijke intrekking tegen Cambodja op 12 februari 2019 en de monitoringmissie naar Myanmar die op dat moment plaatsvond.

Een lidstaat gaf aan de Europese vrijwaringsmaatregelen tegen import van indicarijst uit Cambodja en Myanmar te betreuren, maar de Commissie te steunen in de monitoring- en evaluatieperiode die nu is ingegaan met Cambodja onder de procedure tot tijdelijke intrekking.

Nederland sprak steun uit voor de intensivering van de EBA-dialoog met bovengenoemde landen, maar gaf aan dat de ontwikkelingsdoelstellingen van EBA zwaar moeten worden meegewogen in deze dialoog. Nederland gaf aan de Commissie te steunen in de procedure tot tijdelijke intrekking tegen Cambodja, maar stelde dat het belangrijk is om te bezien hoe mogelijk negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid van vrouwen kunnen worden beperkt. Ten aanzien van Myanmar stelde Nederland dat de EU strategisch moet blijven kijken naar alle instrumenten die het tot haar beschikking heeft.

Overig

Colombia tarieven friet

Tijdens de lunch heeft Nederland, gesteund door België, nogmaals gewezen op het belang van het opheffen van de Colombiaanse antidumpingmaatregelen voor de aardappelverwerkende industrie in Europa. Nederland heeft daarbij gepleit voor een snelle voortgang in deze zaak en heeft de Commissie daarom opgeroepen een concreet en tijdsgebonden stappenplan op tafel te leggen voor de EU inzet in deze zaak.

EU vrijwaringsmaatregelen staal

En marge van de Raad heeft Nederland de Commissie aangesproken op de nadelige effecten van de EU-vrijwaringsmaatregelen op bepaalde Nederlandse staalverwerkende bedrijven. Nederland heeft er daarbij op gewezen dat sommige quota’s voor de periode februari–juli 2019 nu reeds zijn uitgeput. Hierdoor ontstaat een tekort aan basismateriaal en komen de bedrijfsactiviteiten van staalverwerkende en staal importerende bedrijven duidelijk onder druk te staan. Nederland heeft ervoor gepleit dat de vrijwaringsmaatregelen in deze sectoren op korte termijn worden aangepast.

Veiligheidsakkoord Bangladesh

Zoals toegezegd tijdens het AO heb ik gesproken met Minister Munshi over het Veiligheidsakkoord in Bangladesh. Tijdens dit telefonisch gesprek heb ik mijn zorgen uitgesproken en onder meer het belang van een goede transitie en versterking van de arbeidsinspectie benadrukt.

Naar boven