32 824 Integratiebeleid

29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 320 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 december 2020

In deze brief geven wij een appreciatie over het voorgestelde amendement van de leden Paternotte en Peters over de assessment-procedure voor zorgprofessionals met een vluchtelingenstatus (Kamerstuk 35 570 XV, nr. 80 t.v.v. Kamerstuk 35 570 XV, nr. 78).

Het voorstel stelt € 300.000 beschikbaar voor ondersteuning van de assessmentprocedure die hoogopgeleide buitenlandse zorgprofessionals moeten doorlopen als zij in hun beroep willen instromen in de Nederlandse zorgsector.

De toelichting bij het amendement geeft aan dat de huidige assessment-procedures voor buitenlandse zorgprofessionals niet naar tevredenheid verlopen. In de meeste gevallen lukt het de buitenlandse zorgprofessionals volgens de indieners niet om versneld in hun beroep aan het werk te kunnen, en de indieners van het amendement zijn van mening dat dit tijdens de coronacrisis en vanwege het reeds bestaande tekort aan zorgpersoneel een gemiste kans is voor zowel de Nederlandse zorg als voor de integratie.

In antwoord op vragen van D66 heeft de Minister voor Medische Zorg reeds in een brief1 aan uw Kamer d.d. 10 november 2020 laten weten te willen bezien waar de toelatingsprocedure voor buitenlands gediplomeerde zorgprofessionals verder versneld kan worden, met behoud van kwaliteit. De kosten van de procedure worden daarbij betrokken. Onderhavig amendementsvoorstel moet in samenhang hiermee worden gezien, en betreft een aanvulling van het beleid van de Minister voor Medische Zorg. We hechten eraan om te benadrukken dat het reeds ingezette onderzoek mogelijk kan leiden tot resultaten die bij de eventuele uitvoering van het amendementsvoorstel kunnen worden meegenomen.

Het kabinet vindt het belangrijk dat nieuwkomers zo snel als mogelijk kunnen starten met werk. Het amendementsvoorstel past bij wat het kabinet beoogt met snelle integratie en participatie van nieuwkomers. Wij laten het oordeel over dit amendement daarom aan de Kamer. Als uw Kamer dit voorstel besluit aan te nemen, zal dit een samenwerking tussen de ministeries van VWS en SZW vereisen, waarbij VWS in de uitvoering het voortouw heeft.

Motie

Over de assessment-procedures voor buitenlandse zorgprofessionals hebben de leden Paternotte en Peters recent ook een motie ingediend (Kamerstuk 32 824, nr. 314) waarmee de regering wordt verzocht om te bezien of TOEFL2-certificaten mee kunnen tellen in de Engelse taaltoets van de AKV-training3 en om een buddy-systeem te onderzoeken. Omdat deze motie nauw verwant is aan het thema van het amendementsvoorstel, informeren wij u in deze brief over de uitvoering hiervan.

Ten aanzien van de taaltoets, zal de Minister voor Medische Zorg bezien of genoemde TOEFL-certificaten kunnen leiden tot (gedeeltelijke) vrijstelling van het onderdeel Engels van de AKV-toets en uw Kamer hierover in het voorjaar van 2021 informeren.

Het tweede deel van de motie, een buddy-systeem, kan als het amendement wordt aangenomen, in verband worden gebracht met de in het voorstel genoemde subsidie. Bij een buddysysteem is, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding bij het doorgronden van het Nederlandse zorgsysteem, mogelijk sprake van toegevoegde waarde.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 370

X Noot
2

Test of English as a Foreign Language (toets van het Engels als vreemde taal), is de benaming voor een officiële toets waarmee iemand kan nagaan hoe goed hij of zij Engels als tweede taal beheerst.

X Noot
3

Algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV) is onderdeel van de assessmentprocedure en toetst naast kennis en vaardigheden van het Nederlandse zorgsysteem ook op taal.

Naar boven