Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 32824 nr. 295 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 32824 nr. 295 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 april 2020
Zoals ik u berichtte op 27 maart jongstleden1 hebben de maatregelen met betrekking tot de aanpak van het coronavirus ook gevolgen voor inburgeringsplichtigen, de circa tweehonderd taalscholen met een keurmerk van Blik op Werk, en kandidaten voor het basisexamen inburgering buitenland. In reactie daarop zijn op het terrein van inburgering een aantal maatregelen getroffen waarover u reeds bent geïnformeerd.
Nu de maatregelen gericht op de aanpak van het coronavirus zijn verlengd tot in ieder geval 28 april aanstaande, is het van belang voor de continuïteit van het inburgeringsonderwijs om een aantal van de getroffen maatregelen opnieuw te bezien. Ik hecht eraan dat inburgeringsplichtigen door kunnen gaan met het leren van de Nederlandse taal en het opdoen van kennis over de Nederlandse samenleving. Verder streef ik ernaar dat inburgeringsplichtigen actief betrokken blijven bij de maatschappij, ook in deze crisisperiode. In het navolgende informeer ik u over de keuze om bepaalde voorwaarden voor afstandsonderwijs met ingang van 6 april jl. te versoepelen.
Aanleiding besluit versoepeling voorwaarden afstandsonderwijs
Gezien de maatregelen van het kabinet om onderwijsinstellingen te sluiten en de oproep van het kabinet tot sociale terughoudendheid tot en met in ieder geval 28 april, kunnen inburgeringsplichtigen geen klassikale inburgeringslessen volgen. In de brief van 27 maart jl. is het staand beleid rondom afstandsonderwijs toegelicht. Daarin geldt de beperking dat de gevolgde uren afstandsonderwijs niet meetellen in de berekening van de geleverde inspanning voor ontheffing of verlenging van de inburgeringplicht of voor het onderdeel oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (64-uursroute ONA). Ook wordt afstandsonderwijs aan analfabeten niet vergoed uit de DUO-lening.
Vanuit diverse partijen in het veld heb ik signalen ontvangen dat deze beperkingen als te knellend worden ervaren. De vrees bestaat dat veel inburgeringsplichtigen afhaken als wel hun lening wordt belast maar ze onzeker zijn of de gevolgde uren meetellen als ze een beroep moeten doen op een ontheffing of een verlenging. Hiermee zou ook de bedrijfsvoering van de taalscholen onder druk komen te staan. Nu duidelijk is dat de kabinetsmaatregelen langer gaan duren dan drie weken, vind ik het belangrijk dat alle inburgeringsplichtigen gebruik kunnen maken van afstandsonderwijs en dat ook blijven doen. Een aanpassing van de bestaande voorwaarden voor afstandsonderwijs vind ik daarom nu wenselijk.
De getroffen maatregelen
In het kort is het per 6 april tot nader order toegestaan om ook voor inburgeringsplichtige analfabeten afstandsonderwijs te betalen vanuit de DUO-lening. Daarnaast wordt het tijdelijk toegestaan om de gevolgde uren via afstandsonderwijs onder bepaalde voorwaarden te mogen meetellen voor een urenverklaring (64-uursverklaring ONA, verlenging inburgeringsplicht en ontheffing inburgeringsplicht) met terugwerkende kracht tot en met 16 maart jongstleden. Zie voor een toelichting op de voorwaarden de website van de rijksoverheid. Deze voorwaarden zijn na overleg met de vertegenwoordigers van de taalscholen en met de BV NT2 tot stand gekomen. Met de vertegenwoordigers van de taalscholen ben ik nog in overleg over hoe de controle op de gegeven lessen kan plaatsvinden met een minimum aan administratieve lasten voor de taalscholen.
Met deze tijdelijke versoepeling van de bestaande voorwaarden voor afstandsonderwijs kan naar verwachting het inburgeringsonderwijs voor inburgeringsplichtigen zo veel als mogelijk worden voortgezet. En wordt taalscholen de gelegenheid geboden hun bedrijfsvoering te continueren. Zij blijven daarbij de verantwoordelijkheid houden om de kwaliteit van het onderwijs te borgen. Verder blijft het toezicht door Blik op Werk gehandhaafd, ook voor afstandsonderwijs.
Ik realiseer me dat het onderwijs in de huidige situatie niet vergeleken kan worden met de omstandigheden waaronder inburgeringsplichtigen normaliter hun lessen volgen. Ook zal het bij afstandsonderwijs niet mogelijk zijn om controles waterdicht vorm te geven en alle vormen van fraude te voorkomen. De continuïteit van het leerproces van de inburgeringsplichtige weegt voor mij echter zwaarder. Ook wil ik taalscholen in staat stellen om in deze bijzondere tijd hun bedrijfsvoering voort te zetten, zodat de huidige infrastructuur voor inburgeringsonderwijs behouden blijft. En inburgeringsplichtigen toegang blijven houden tot inburgeringsonderwijs en het al geleerde niet verloren gaat door een flinke onderbreking van het leertraject.
Verlenging bestaande maatregelen
Verder wil ik u bij deze informeren dat het besluit om de DUO-examenlocaties in Nederland te sluiten voor afname van de inburgeringsexamens wordt verlengd, in ieder geval tot en met 28 april aanstaande.
Daarnaast wordt het basisexamen inburgering en de naturalisatietoets buitenland sinds 18 maart niet meer op de ambassades afgenomen. Ook worden er geen nieuwe afspraken ingepland. Deze maatregelen zijn verlengd, in ieder geval tot en met 28 april. Betrokkenen zullen worden geïnformeerd wanneer de examens weer worden opgestart. Ondertussen kan zelfstudie thuis doorgaan. Er is een gratis e-learning oefenprogramma en het lesmateriaal kan gratis gedownload of besteld worden.
Mochten er wederom nieuwe en/of aanvullende maatregelen aan de orde zijn in verband met het coronavirus voor de inburgeringsplichtigen, taalscholen of kandidaten voor het basisexamen inburgering buitenland, dan zal ik uw Kamer daarover informeren.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32824-295.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.