32 824 Integratiebeleid

Nr. 246 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 februari 2019

Mede namens Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeer ik uw Kamer over het besluit om vanaf maart 2019 de examinering van de examens voor Programma I en Programma II van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) te hervatten.1

November 2018 heb ik uw Kamer naar aanleiding van het besluit van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) geïnformeerd over uitstel van de Staatsexamens Nt2 (Kamerstuk 32 824, nr. 240). Reden voor het uitstel was het delen van complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten van alle onderdelen van Programma I en II. Een kandidaat met deze voorkennis zou voordeel kunnen hebben bij het afleggen van het examen waardoor er een ongelijke situatie ontstond tussen kandidaten. Voortzetting van de situatie zou de civiele waarde van het Staatsexamen Nt2 ondergraven. De situatie was daarmee onhoudbaar.

Het CvTE heeft in de afgelopen maanden met alle betrokken partners een alternatief voorstel uitgewerkt dat uitgaat van jaarlijks acht momenten van examenafname per programma in combinatie met unieke examens.

Om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, heb ik in overleg met het CvTE besloten om voor eind juli 2019 tenminste twee examens voor respectievelijk Programma I en II voor de vier onderdelen af te laten nemen. Hiermee geef ik potentiële kandidaten voor wie het Staatsexamen noodzakelijk is voor het starten van een mbo-opleiding en ho-opleiding voor aanvang van het komende schooljaar de mogelijkheid examen te doen.

Mijn ambitie is dat in 2019 in totaal acht examens per programma worden afgenomen. De afname na de zomer vraagt nog enige nadere uitwerking met alle betrokken partners, waaronder CvTE, DUO, SZW en de toetsontwikkelaars Cito BV en ICE. De financiële consequenties worden in beeld gebracht en zullen worden gedekt binnen de OCW begroting. Ik verwacht in juni 2019 uw Kamer te informeren over de afname van het Staatsexamen Nt2 in de tweede helft van 2019 en 2020 en verder.

Kandidaten die ondanks het besluit om de examens op korte termijn te hervatten toch in de knel komen, wordt verzocht contact op te nemen met DUO zodat een passende oplossing kan worden gevonden. Aan mbo-instellingen en ho-instellingen zal in dat geval door DUO verzocht worden coulance te betrachten en kandidaten in staat te stellen onderwijs te volgen.2 Kandidaten voor wie het behalen van het Staatsexamen Nt2 onderdeel is van het voldoen aan de inburgeringsplicht en die door het opschorten van de examens over hun inburgeringstermijn heen gaan, worden zo nodig gecompenseerd door hun inburgeringstermijn te verlengen. Op de website www.staatsexamensnt2.nl van het CvTE zal nadere informatie worden verstrekt over het hervatten van de examens en op de website van DUO over het zo nodig compenseren door verlengen van de inburgeringstermijn.

Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

De Staatsexamens Nt2 zijn landelijke taalexamens voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Het Staatsexamen bestaat uit vier onderdelen, schrijven, lezen, luisteren en spreken. Programma I is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 of -4 niveau. Het taalniveau van dit programma is conform het niveau B1 van het Europees Referentiekader (ERK). Programma II is voor mensen die willen werken of studeren aan het hbo of de universiteit. Het taalniveau van dit programma is conform niveau B2 van het ERK.

X Noot
2

Op basis van de WEB kan het bevoegd gezag in bijzondere gevallen personen die niet voldoen aan de vooropleidingseis vrijstellen van die vooropleidingseis, indien zij bij een onderzoek hebben blijk gegeven van geschiktheid voor het desbetreffende onderwijs (artikel 8.2.1 lid 6). Op basis van de WHW kan het instellingsbestuur coulance bij het besluit tot toelating voor zover het de beoordeling betreft van voldoende beheersing van de Nederlandse taal (artikel 7.28 lid 2). De WHW stelt daarbij niet de vereiste dat voldaan moet worden aan een behaald Staatsexamen Nederlands als tweede taal.

Naar boven